Мертве місто: у Прип'яті відновлять кафе, автостанцію і багатоповерхівку

18:45, 12.08.2021
Мертве місто: у Прип'яті відновлять кафе, автостанцію і багатоповерхівку

Влада хоче, щоб Чорнобильська зона стала туристичним магнітом. (Фото з сайту Pixabay)

Міністерство захисту довкілля і природних ресурсів планує відновити три туристичні об'єкти у Чорнобильській зоні відчуження.

 

Йдеться про кафе «Прип'ять», автовокзал і 16-поверхову будівлю у «мертвому місті»  Прип'ять.

 

Як інформує Україна молода, про це журналістам повідомили представники міністерства, Державного агентства розвитку туризму і обласної влади Київщини під час прес-туру до Зони відчуження у четвер.

 

Зокрема операційна директорка проєктного офісу Ілона Шнейдер під час презентації проєкту реновації  заявила, що в рамках програми «Велике будівництво» відновлять саме вказані три об’єкти.

 

За її словами, цого року розроблять проєкт, а наступного розпочнуть будівельні та ремонтні роботи.

 

Так, у кафе "Прип'ять" відновлять вітражі, у 16-поверхівці зроблять музей у квартирі пожежника лейтенанта Володимира Правика, чия бригада першою прибула на ЧАЕС після аварії. На даху будинку планують обладнати оглядовий майданчик.

 

Також цього року повинні підготувати проєкт реновації КПП "Дитятки", через який туристи в'їжджають до Зони відчуження, самі ж будівельні роботи заплановані на 2022 рік.

 

Радниця міністра екології та керівниця проєкту Лала Тарапакіна каже, що цього року на реновацію об'єктів у Зоні відчуження виділили 30 млн грн. Роботи на трьох об'єктах повинні завершити в 2022 році.

 

Крім того, у 2022 році планують розпочати відновлення радіолокаційної станції "Дуга", басейну Лазурний, готелю "Полісся".

 

Також можуть почати роботи на кінотеатрі "Прометей", палаці культури "Енергетик" і на річковому вокзалі міста. Організатори кажуть, що деякі проєкти в Прип'яті планують реалізовувати коштом інвесторів.

 

Нагадаємо, 22 квітня 2021 року міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що Україна має намір подати заявку до ООН про включення Чорнобильської зони відчуження до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

А у червні президент Володимир Зеленський оголосив про запуск трирічної програми з розвитку і ревіталізації зони відчуження навколо Чорнобильської АЕС. За його словами, Чорнобильська зона повинна стати туристичним магнітом.