Гостиний двір у Києві отримав статус памʼятки національного значення

20:11, 19.05.2021
Гостиний двір у Києві отримав статус памʼятки національного значення

За Гостиний двір боротьба точиться вже не один рік

Гостиному двору на Контрактовій площі у Києві присвоєно категорію пам'ятки культурної спадщини національного значення,що своєю чергою дозволить його відреставрувати.

 

Як інформує УМ, про це 19 травня повідомило на своєму сайті Міністерство культури та інформаційної політики України.

 

Це рішення дозволить Фонду державного майна передати пам’ятку в управління Міністерству культури, а відтак – почати роботу над протиаварійними та реставраційними роботами.

 

Гостиний двір у Києві — монументальний торговий комплекс на Контрактовій площі на Подолі, частково зведений у 1809-1813 роках за проєктом Л.Руска. Перебудований у 1828—1833 роках за проєктом А. Меленського, та наприкінці ХІХ століття. Знесений та відбудований наново за першопочатковим проєктом Л. Руска архітектором В.Шевченко у 1983—1990 роках. У 2013 розпочата масштабна реконструкція за проєктом А. Миргородськогоі саме із зими цього року він стоїть без даху, вікон і штукатурки.

 

Пам'ятка містобудування і архітектури національного значення(1979—2011, 2015), пам'ятник архітектури містобудівання місцевого значення(2014)[2]. Також, Гостиний двір є головним і центральним елементом Пам'ятки архітектури і містобудування місцевого значення «Комплекс споруд Контрактової площі, Х-кінець-XIX ст.».

 

Додамо ¸що в листопаді 2020 року Апеляційний суд Києва припинив провадження про накладення арешту на будинок Гостиного двору й остаточно повернув його у власність держави.

 

А 30 січня 2021 року Міністерство культури звернулося до Кабінету міністрів з проханням передати йому на баланс будівлю Гостиного двору. Міністр Ткаченко заявив, що там планують створити Музей сучасного мистецтва і культурний хаб.