Останній розстріляний у СРСР боєць УПА реабілітований в Україні

15:23, 03.05.2021
Останній розстріляний у СРСР боєць УПА реабілітований в Україні

Володимир Бірчак - останній боєць УПА розстріляний у СРСР.

Національна комісія із реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала бійця Української Повстанської Армії Івана Гончарука – розстріляного радянською владою в 1989 році.

 

Як інформує УМ, про це повідомив співробітник Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак на своїй сторінці у Facebook.

 

«Останнього розстріляного совєтами бандерівця - Реабілітовано!!! Національна комісія із реабілітації жертв політичних репресій нарешті повернула добре ім'я - Івану Гончаруку. І дуже тішуся, що став до цього причетним.

 

Перебудова. Гласність. 1989 рік. Харківського 62-річного пенсіонера п’ять днів судили на Волині за звинуваченнями, за які він вже відсидів свій термін у концтаборі та був звільнений. Повстанця Івана Гончарука розстріляли за два роки до проголошення незалежності України.

 

Справа шилася білими нитками від самого початку і до кінця. До свідків були залученні діти вбитих сорок років тому радянських активістів, штатних та позаштатних працівників НКВД. Цікаво, що в 44-45 роках цим свідкам було лише 10-12 років, а Івану двадцять років, але свідки впізнали Івана Гончарука на фото зроблене в п’ятдесятирічному віці!!!

 

Івана Гончарука розстріляли 12 липня 1989 року в Києві. Через два місяці 8-10 вересня 1989 року в актовій залі Київського політехнічного інституту відбулися установчі збори «Народного руху України за перебудову».

 

Радий, що хоч у 2021 році та все ж вдається повертати добре ім'я борцям за нашу Незалежну Україну», - написав науковець.

 

Як повідомляла "УМ", днями на науковій конференції у Тернополі спростували радянські міфи про легендарного головнокомандувача УПА Романа Шухевича.