Науковці дослідять сенсаційну рукописну копію ХVII століття Києво-Печерського патерика

17:40, 18.03.2021
Науковці дослідять сенсаційну рукописну копію ХVII століття Києво-Печерського патерика

Вивчення знахідки спонукатиме до проведення нових наукових досліджень

Професор Прикарпатського університету Микола Кугутяк разом з науковцями зі Львова знайшли рукописну копію Києво-Печерського патерика, виконану єремонахом Скиту Манявського Ігнатієм і датовану 17 століттям.

 

Як інформує УМ, про це повідомив ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

 

«Декан факультету історії, політології і міжнародних відносин, доктор історичних наук, професор Прикарпатського університету Микола Кугутяк разом із колегами-істориками у архівах Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка знайшов рукописну копію Києво-Печерського патерика (ХІІІ ст.), виконану єремонахом Скиту Манявського Ігнатієм і датовану 1619 роком», - повідомив Цепенда.

 

Він назвав цю знахідку «справжньою сенсацією» і пообіцяв найближчим часом представити її в університеті.

 

«Вважаю, той факт, що цю пам’ятку було врешті виявлено після майже 10 років пошуку, не випадковістю, а закономірним успіхом дослідників, які понад 16 років займаються глибинним дослідженням культурно-просвітницької діяльності сакральних осередків України доби пізнього середньовіччя і нового часу», - зазначив Цепенда.

 

Він переконаний, що вивчення знахідки спонукатиме до проведення нових наукових досліджень, які допоможуть у вивченні духовних святинь України.

 

Раніше Кугутяк презентував в Івано-Франківську тритомне видання «Великий Скит в Карпатах», який розпочав у Прикарпатському університеті серію видань про українські монастирі.