Вандалізм у Перемишлі: Україна звернулася з нотою до Польщі

17:29, 03.02.2021
Вандалізм у Перемишлі: Україна звернулася з нотою до Польщі

Табличку було встановлено у вересні минулого року на будинку, де вони проживали наприкінці XIX – на початку XX століття.

У ніч на вівторок невідомі вандали розбили у центрі Перемишля меморіальну табличку на честь української, польської та єврейської діячок Олени Кульчицької, Вінценти Тарнавської та Гелени Дойч.

 

У зв'язку із цим, дипломатичне представництво України в Польщі рішуче засудило знищення у центрі Перемишля меморіальної таблички. Українське диппредставництво звернулося з нотою до МЗС Польщі, в якій закликало польську владу оперативно розслідувати факт знищеної таблички.

 

“У зв’язку зі знищенням таблиці Посольство звернулося з нотою до МЗС Польщі, у якій рішуче засудило цей акт вандалізму та закликало до його оперативного розслідування правоохоронними органами РП”, - наголосили в українському диппредставництві.

 


Зазначається, що Посольство України в РП і Генеральне консульство України в Любліні перебувають у контакті з правоохоронними органами Перемишля та головою відділу Об'єднання українців у Польщі в Перемишлі Ігорем Горківим з приводу цього акту вандалізму.

 

Додамо, табличку на честь української, польської та єврейської діячок Олени Кульчицької, Вінценти Тарнавської та Гелени Дойч було встановлено у вересні минулого року на будинку у центрі Перемишля, де вони проживали наприкінці XIX – на початку XX століття.

 

Згоду на встановлення таблички дали мешканці будинку, а також відділ архітектури Підкарпатського воєводства. Свої застереження щодо змісту таблички висловив Інститут національної пам’яті Польщі. В ІНП Польщі зазначили, що прізвище Олени Кульчицької на табличці є елементом пропагування комунізму у публічному просторі.

 

Як зауважили в ІНП, Кульчицька була активною комуністичною діячкою в СРСР, зокрема депутатом Верховної Ради УРСР в 1951-1956 роках.

 

Як повідомляла УМ, невідомі вандали пошкодили меморіальну стіну воїнам АТО на вулиці Небесної Сотні в Умані на Черкащині.