Укрдержархів не може оприлюднити імена політиків-агентів КДБ

08:05, 31.01.2021
Укрдержархів не може оприлюднити імена політиків-агентів КДБ

Фахівці Укрдержархіву зазначають, що «краще збереглися документи 1930-1940 років, і навіть 1920-х, ніж 1980-х і 1970-х». (Фото Укрдержархіву)

Керівництво Державної архівної служби України пояснило чому не зможе оприлюднити імена українських політиків - агентів КДБ.

 

За словами голови Укрдержархіву Анатолія Хромова, оприлюднювати фактично нічого.

 

Як передає Україна молода, про це пан Хромов заявив в ефірі на телеканалі "Дом".

 

"Наприкінці 1980-х та у 1990 році дуже великі масиви документів, за негласною вказівкою, були знищені. Зробили це дуже технічно, скоротивши терміни їхнього зберігання. Але це був негласний наказ - зачищати документи", - стверджує керівник установи.

 

Пан Хромов зазначає, що фахівці, які працюють із документами радянських спецслужб, зазначають, що «краще збереглися документи 1930-1940 років, і навіть 1920-х, ніж 1980-х і 1970-х».

 

«Тому що саме ці документи могли нести певну загрозу для політичної еліти, яка після розвалу СРСР прийшла до влади в незалежній вже Україні», - наголошує очільник Державної архівної служби.

 

 

Анатолій Хромов переконаний, що дуже складно буде довести причетність політика до спецслужб, однак це можливо.

 

"Якщо ми знаємо якесь оперативне прізвисько агента і воно простежується в матеріалах інших справ, і будуть свідки, які будуть знати, хто там перебував, то можна, в принципі, довести, що агентом "Стрілою", наприклад, була ось відома або невідома конкретна людина", - зазначив він.

 

При цьому, він наголошує, що "саме списків агентів 1970-1980 років практично не збереглося, їх немає".

 

Як повідомляла "УМ", раніше СБУ оприлюднила архіви КДБ СРСР щодо операції «Блок», в межах якої представників української інтелігенції переслідували за вертепи з нагоди Різдва Христового.