Архівні документи УПА, знайдені у лісовій схованці на Львіщині, оприлюднили у мережі

16:00, 18.01.2021
Архівні документи УПА, знайдені у лісовій схованці на Львіщині, оприлюднили у мережі

Оцифрований архів УПА знайшли в одному з лісів

Оцифрований архів Української повстанської армії, який знайшли у лісовій схованці, оприлюднили у мережі. Документи були сховані у металевому бідоні з-під молока. Архівні записи заховали восени 1950 року в лісі поблизу села Лапаївка, що на Львівщині.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Центр досліджень визвольного руху.

 

Архів знайшли ще у 2009 році, однак оприлюднили лише зараз – у 2021. Директорка Центру досліджень визвольного руху Анна Олійник запевнила, що головна місія їх організації – робити минуле доступним.

 

"Тож імена повстанців, персональні історії депортації, документація УПА дійшли таки до українців, хоч і через 70 років", - сказала Олійник.

 

Історик і член Центру Руслан Забілий запевнив, що Лапаївський архів – унікальна знахідка для науковців і громадськості.

 

У документах мовиться про: поради для підпільної друкарні; описи вибухівки; інструкція про ведення фінансів; поіменні списки загиблих повстанців із біографіями й описами обставин загибелі.

 

"Ми припускаємо, що архів збирали для Проводу ОУН, ймовірно, частина з документів призначалася для генерала Романа Шухевича, головного командира УПА", - зауважив пан Забілий.



В Лапаївському архіві є протоколи допитів та тексти підполковника УПА Степана Фрасуляка, який керував підготовкою повстанців.

 

Також є звіти підпілля з: Волині; Львівщини; Дрогобиччини; Рівненщини; Станіславщини; Тернопільщини. Окрім цього, є й списки загиблих у боротьбі з більшовиками, некрологи.

 

Серед документів є уривки з листів селян, яких депортували в Сибір. Люди просили, аби про них не забували та рятували їх "чим можна".

 

"Тут дуже зимно, босою не гожий ходити… Нема що їсти, таку вже біднесеньку (їжу – ред) варю, що майже вода", - написано в одному з листів.

 

В документах є поіменний список вивезених у Сибір людей, серед них і діти.

 

Як повідомляла УМ, один із найлегендарніших командирів УПА, сотенний «Кривоніс», багаторічний радянський політв’язень — Мирослав Васильович Симчич відсвяткував 98-річчя  5 січня.