ПЦУ відзначає другу річницю створення

13:07, 15.12.2020
ПЦУ відзначає другу річницю створення

Варфоломій підписував Томос для ПЦУ

Православна церква України 15 грудня відзначає другу річницю створення. ПЦУ офіційно затвердили у 2018 році на об'єднавчому соборі православних церков у Києві. З тих пір до неї перейшли майже 600 громад, проте не обійшлося без скандалів, зокрема зі сторони патріарха Філарета.


Спершу Верховна Рада в червні 2016 року звернулась до патріарха Варфоломія із проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Проте активніші дії для створення ПЦУ стартували аж навесні 2018 року, коли тодішній президент Петро Порошенко звернувся до патріарха Варфоломія з проханням про надання Томосу.

 

Синод Вселенського патріархату прийняв до розгляду звернення. Тож 3 митрополитів патріархату почала візити до помісних православних церков, щоб інформувати про українську справу.

 

У вересні 2018 року патріарх Варфоломій у своїй доповіді виголосив чимало прикладів того, як "Москва впродовж багатьох століть правувала Київською митрополією, православною церквою в Україні, без відома Константинополя". Наступного дня собор ухвалив, що Вселенський патріархат має повноваження надавати автокефалію іншій церкві без будь-яких узгоджень.


ПЦУ утворилася 15 грудня 2018 року на помісному соборі. Тоді об’єдналися українські православні юрисдикції на ґрунті повної канонічної незалежності. Предстоятелем ПЦУ обрали 39-річного митрополита Епіфанія (в миру Сергій Думенко). До того моменту він був ректором та професором Київської православної богословської академії, митрополитом Переяславським і Білоцерківським, патріаршим намісником з правами єпархіального архієрея УПЦ КП.



Після цього до ПЦУ почали переходити численні православні громади і парафії України, які раніше декларували єдність із Московським патріархатом.

 

У січні 2019 року Патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ після спільного служіння літургії з митрополитом Епіфанієм.


Томос узаконив базові принципи управління та церковного життя, зобов'язав церкву отримувати миро від Константинопольської церкви,
встановив для всіх священнослужителів ПЦУ можливість апеляційного звернення до Вселенського патріарха, засвідчив права Фанару на екзархат і ставропігії в Україні,
закликав інші помісні православні церкви визнати ПЦУ та згадувати її як "Святішу Церкву України".

 

Процес надання автокефалії ПЦУ завершився 6 січня 2019 року. Тоді Варфоломій вручив Епіфанію митрополичий жезл і сувій із текстом Томосу.

 

30 січня 2019 року ПЦУ отримала офіційну реєстрацію як юридична особа.

 

Як повідомляла "УМ", Синод Кіпрської православної Церкви 25 листопада визнав автокефалію Православної церкви України. Це вже 4 церква, яка визнає помісну ПЦУ.

 
У січні 2020-го предстоятель ПЦУ, митрополит Епіфаній анонсував, що цього року ще 4 помісні православні церкви можуть визнати автокефалію ПЦУ.
 
Церква Еллади стала першою після Вселенського патріархату з-поміж помісних православних церков світу, яка визнала незалежну ПЦУ та вступила з нею у міжцерковне спілкування.