Замок у Чорткові відновлять до 500-річчя міста, фото

11:02, 05.12.2020
Замок у Чорткові відновлять до 500-річчя міста, фото

Замок у Чорткові нині перебуває у жахливому стані.

Старовинний замок планують відреставрувати у межах урядової програми «Велика реставрація» у місті Чортків на Тернопільщині.

 

Влада планує перетворити Чортківський замок на туристичний "магніт" області до 500-річчя міста, яке святкуватимуть у 2022 році.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Чортківська міськрада.

 

 

Зокрема, про реставрацію замку йшлося під час робочої поїздки до міста заступниці голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенії Кравчук.

 

Як зауважив директор заповідника "Замки Тернопілля" Анатолій Маціпура, роботи у старовинному Чортківському замку надзвичайно багато.

 

«Безумовно, потрібно проводити детальні розкопки всієї території замку, адже, за різними джерелами, тут є чимало цікавих речей. Також важливо було би відновити дві вежі та дах над палацом. Окрім того, замок має бути наповнений життям. Тут можна зробити мистецьку галерею для виставок робіт художників, музейні експозиції, які стосуються історії самого замку, туристичне арт-кафе, сувенірні магазини та чимало цікавого. Сподіваємось, що все задумане реалізується", – каже пан Маціпура.

 

 

Як зауважили в міськраді, суть "Великої реставрації" полягає не тільки в тому, що треба зберегти об’єкти культури й історичної спадщини, а й у тому, щоб зробити їх самодостатніми – щоб вони могли заробляти кошти. Бо більшість цих об’єктів –туристичні атракції, які притягуватимуть людей з різних куточків країни.

 

«Урядова програма «Велика реставрація» має декілька умов. Перша – надається перевага об’єктам, які мають національне значення та перебувають в аварійному стані. Друга – потрібне співфінансування від громади. Третя – найкраще підходять об’єкти, які мають туристичний потенціал, зручне транспортне сполучення тощо. Чортків повинен стати серцем області», – розповіла під час зустрічі депутатка Євгенія Кравчук.

 

 

У свою чергу міський голова Чорткова Володимир Шматько запевнив, що із бюджету громади буде співфінансування на реставрацію замку.

 

Загалом до 500-річчя Чорткова міська рада прагне реалізувати чимало проєктів: реконструкцію центральної площі міста та площі Ринок, годинникової вежі, замку, фасадів історичних будівель у центрі міста тощо.