У Празі згоріла українська церква XVII століття

09:39, 29.10.2020
У Празі згоріла українська церква XVII століття

Українська церква святого Михаїла 28 жовтня згоріла у Празі.

Старовинна українська церква, яку вивезли до Чехії з України на початку ХХ століття, згоріла у Празі. Однак містяни планують її відновити й публічно збиратимуть для цього гроші.

 

Українська церква святого Михаїла 28 жовтня згоріла у Празі, про це розповіли у виданні Novinky.

 

Причини пожежі наразі не відомі.

 

У 1929 році церкву святого Михаїла завезли до Чехії – у Сади Кінських, – де вона стала частиною колекції етнографічного музею. Адже ця дерев'яна споруда збудована в Україні у другій половині XVII століття.

 

Прага

 

Церкву створили у бойківському стилі з елементами народного бароко. Її довжина – чотирнадцять метрів, а ширина – вісім. Заввишки вежа церкви приблизно у 17 метрів. З 2008 року храм використовує православна церква.

 

Црква

             Так виглядала старовинна українська церква у Празі до пожежі / Фото Novinky

 

Згодом цього ж дня, 28 жовтня, посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс у твіттері повідомив, що згорілу церкву у Празі вирішили відновити. Для цього влада міста 29 жовтня оголосить "публічний збір пожертв".

 


За щойно оприлюдненою інформацією речника магістрату м. Прага Віта Гофмана, завтра буде оголошено публічний збір пожертв на відновлення церкви.

 

Як повідомляла УМ, віряни так званої УПЦ МП розібрали Покровську “козацьку” дерев’яну церкву в селі Лозова Шаргородського району Вінницької області, яку було побудовано у 1700-1702 роках. Вона мала статус пам’ятки національного значення.