У Гощі на Рівненщині розкопали піч і обручку ХІ століття, фото

12:57, 05.09.2020
У Гощі на Рівненщині розкопали піч і обручку ХІ століття, фото

Житло та давньоруську піч, а також обручку та інші речі ХІ століття виявили під час розкопок у селищі Гоща.

Археологи виявили житло та давньоруську піч, а також знайшли обручку та інші речі ХІ століття під час розкопок у селищі Гоща Рівненської області.

 

Про це повідомляє «УМ» із посиланням на Суспільне.

 

Зокрема, спочатку рівненські археологи знайшли двометровий котлован. За версією науковців, в XI столітті тут проживала заможна сім'я, яка керувала поселенням.

 

У помешканні знайшли чимало артефактів, серед яких – давньоруська піч, обручка приблизно XI століття, амулети, а також гральні кості з хребців тварин.

 

 

"Є серія виробів, які підтверджують високий статус людини. Можливо, це був чоловік, чи дружинник, який мав безпосереднє відношення до адміністрації," – каже археолог Олексій Войтюк.

 

 

І додає: "Культурний шар 12 століття. Він дуже насичений матеріалами пізнього римського часу, тобто це готи 2-4 століття нашої ери. Тут дуже велика кількість кераміки того часу, знарядь праці, прикраси трапляються,".

 

Найцікавішою знахідкою Олексій Войтюк вважає обручку 11-го століття. Археолог каже, що вперше знайшов її в такому хорошому стані.

 

 

У майбутньому на місці розкопок планують зробити оглядовий майданчик, реконструкцію цього житла, повністю відтворити його, підняти його над поверхнею земною, сучасною поверхнею.

 

Усі віднайдені археологічні знахідки презентуватимуть у Рівненському обласному краєзнавчому музеї наприкінці року на щорічній звітній виставці.

 

Як повідомляла "УМ", у культурно-археологічному центрі "Пересопниця" на Рівненщині реконструювали давньоруське житло.