У Львові вшанували пам’ять Січових Стрільців і вояків УПА, фото

22:30, 08.06.2020
У Львові вшанували пам’ять Січових Стрільців і вояків УПА, фото

Вшанування пам'яті на Янівському цвинтарі біля Меморіалу Українських Січових Стрільців.

Українці традиційно віддавна вшановували полеглих захисників на Зелені Свята – Зіслання Святого Духа й Пресвятої Трійці.

 

Тоді як у Львові традиційно в перший день Свят, у неділю, громада вшановує військові поховання на Янівському цвинтарі, а на другий день, у понеділок, – на Личаківському цвинтарі.

 

Як повідомляє «Україна молода», з посиланням на учасників заходів пам’яті, традицію було дотримано і цього року 7-8 червня.

 

«Ще з середини ХХ століття у нас є традиція - на Трійцю вшановувати військові поховання Героїв, які поклали життя за Україну. В неділю разом з багатьма небайдужими людьми прийшли промовити молитву та поставити свічки на Янівський цвинтар, де є меморіал Січових стрільців, меморіал закатованих у львівських тюрмах НКВС та інші могили героїв України. Наша пам‘ять- це наша сила. Це наше коріння - це здатність боротися за своє майбутнє!», - написала народна депутатка від «Європейської солідарності» Софія Федина у Facebook.

 

 

Громадський комітет пошанування військових могил у Львові запросив на спільну молитву священиків, церковні хори, військових, молодь, усіх громадян Львова, які плекають українські звичаї.

 

«Наш священний обов’язок віддати шану Героям, не дати перерватися споконвічній традиції», - наголосив від імені Громадського комітету Ігор Калинець.

 

 

Відтак, 7 червня громадськість зібралася на Янівському цвинтарі біля Меморіалу Українських Січових Стрільців. Тут відбулася панахида та запалення свічок на могилах вояків УСС, а після переходу вшанували ще й могили Богдана-Ігоря Антонича, Володимира Робітницького, Ольги Басараб та помолилися на Меморіалі жертвам політичних репресій

 

 

Вже в понеділок, 8 червня, громадськість зібралася на могилах УСС на Марсовому полі: тут провели панахиду та запалили свічки на могилах Січових Стрільців, потім перейшли до могил жертв репресій та Меморіалу УПА на Марсовому полі, Поля почесних поховань на Личакові, Військового Меморіалу УСС та УГА.

 

 

«На другий день Трійці ми традиційно зустрілися на Личаківському кладовищі, щоб вшанувати військові поховання січового стрілецтва, воїнів УПА, УГА, і Героїв сучасної національно- визвольної війни. Це не просто місця пам’яті, а місця переосмислення реалій», - написала пані Федина.

 

Нардеп Олег Синютка додає: «Доки ми зустрічаємося біля могил своїх героїв, пам'ятаємо історію - доти нас не здолати».

 

Як повідомляла «УМ», Галузевий державний архів Українського інституту національної пам'яті відкрив Консультаційний центр з пошуку інформації про репресованих.