Дзвін пам’яті нагадає про День пам’яті жертв політичних репресій

10:12, 17.05.2020
Дзвін пам’яті нагадає про День пам’яті жертв політичних репресій

Дзвін пам'яті на території Меморіального заповідника "Биківнянські могили".

День пам'яті жертв політичних репресій радянського періоду відзначають в Україні щорічно у третю неділю травня.

 

Український інститут національної пам'яті запрошує українців долучитися до вшанування пам'яті усіх розстріляних НКВД, замордованих у соловецьких таборах, знищених у Сандармоху, покараних радянської психіатрією, примусово виселених із своїх домівок – усіх, хто упродовж радянського періоду зазнав репресій та переслідувань!

 

Про це повідомляє «Україна молода» у неділю.

 

Зокрема, онлайн-Акція "Дзвін пам'яті" до Дня пам'яті жертв політичних репресій відбудеться сьогодні, 17 травня, о 12.00.

 

Акцію організовує Меморіальний заповідник "Биківнянські могили", який є найбільшим місцем масових поховань жертв комуністичних політичних репресій в Україні, розташований у лісовому масиві біля селища Биківня неподалік від Києва.

 

 

У ці дні до Биківнянських могил з’їжджаються люди, аби поклонитися праху тисяч репресованих, помолитися за їхні душі, запалити свічку пам’яті.

 

За різними даними, саме тут органи НКВД закатували під час допитів або ж розстріляли у позасудовому порядку від 15 до понад 100 тисяч осіб.

 

Протягом 1937-1941 років, Биківнянський ліс як об’єкт "спеціального призначення" – місце таємних поховань, використовувався органами НКВД УРСР. Уночі сюди звозили тіла замордованих у київських катівнях.

 

До Дня пам'яті жертв політичних репресій Меморіальний заповідник "Биківнянські могили" та Український інститут національної пам'яті продовжують серію електронного проєкту "Биківнянська трагедія: імена з безіменних могил", започаткованого у 2017.

 

Трагедія Биківні стоїть в одному ряді із такими злочинами, як Аушвіц, Бухенвальд, Дахау, Бабин Яр та Катинський розстріл. На сьогодні вже встановлено імена понад 19 тисяч розстріляних громадян з Биківнянського поховання жертв сталінських репресій.

 

 

Нагадаємо, День пам'яті жертв політичних репресій було встановлено указом президента України Віктора Ющенка в 2007 році, його відокремили від дня пам'яті жертв Голодоморів. Пам'ятна дата відзначається щорічно у третю неділю травня.

 

За оцінками істориків, політичні репресії радянського режиму в Україні стали проявом геноциду проти українського народу.

 

Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку – це неймовірні цифри. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 1920-х і до кінця 1980-х років, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (із них понад 50% українці).

 

Величезну кількість із них було розстріляно, всі інші пройшли тюрми, заслання, вислання (майже 3 мільйони українців), каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах.

 

Терор і репресії вразили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство. Особливо тяжкою і болісною спадщиною минулого стали масові репресії, які чинилися сталінським режимом та його прибічниками в Україні у 1930-х роках.

 

Приміром, в Україні в 1937–1938 роках було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць і таборів.

 

Масштабна кампанія масових репресій у СРСР у 1937-1938 роках отримала назву "Великий терор". Ініціаторами ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства було керівництво СРСР й особисто Йосип Сталін.

 

Пам'ятаймо жертв "Великого терору" і не пробачаймо злочини, що чинила радянська влада, щоб такий жах ніколи не повторився знову!

 

Упродовж десятків років радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів: на місцях поховань зводилися режимні об’єкти КДБ, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували дерева.

 

 

Традиційно в День пам’яті жертв політичних репресій по всій країні відбувається покладання квітів до пам’ятних знаків, а також проходять жалобні віче і церемонії.