У Слов'янську відтворять козацьку фортецю Тор

18:06, 20.02.2018
У Слов'янську відтворять козацьку фортецю Тор

Краєзнавці запропонували владі Слов'янська відтворити фрагмент фортеці Тор.

Місцева влада вирішила відтворити фрагмент історичної козацької фортеці Тор, яка започаткувала формування міста Слов’янськ на Донеччині у ХVІІ столітті. Реконструйована споруда фортеці стане основою для майбутнього історичного музею просто неба на території міського парку.

 

Про такі плани заявив міський голова Слов'янська Вадим Лях під час наради у вівторок, повідомляє 6262.com.ua.

 

За словами мера, проект має реалізуватися вже цьогоріч за рахунок позабюджетних коштів.

 

Планується підключити підприємців міста до фінансування відтворення фортеці. Для цього буде створено спеціальний рахунок, на який підприємці, а також жителі Слов'янська зможуть покласти гроші для реалізації цього проекту.

 

За планом, козацька фортеця мала 6 веж: 4 сторожові і 2 проїзні, була зроблена з дерева й сягала 4 метрів заввишки.

 

Водночас планується створити тільки фрагмент історичної будівлі, бо будівництво цілої фортеці вимагає більшого фінансування й часу на його реалізацію.

 

Як зазначила директор місцевого краєзнавчого музею Лілія Зандер, на території фортеці планують створити інтерактивні атракції. Відвідувачі історичного музею зможуть брати участь у різних промислах, які були популярні на території фортеці раніше, наприклад, солеварінні та гончарстві.

 

 

Зазначимо, що місцеві археологи і краєзнавці досліджували давнє городище протягом багатьох років у Слов’янську.

 

Довідка «УМ»

 

Місцева річка Тор та солоні озера неодноразово згадуються в історичних джерелах козацьких часів, зокрема, ще у 1627 році.

 

В ті часи солеваріння було надзвичайно небезпечним. Щоб захистити свою територію, біля солоних озер у 1645 році, поблизу місця переправи кримських татар через річку Тор, було споруджено дерев’яне укріплення з козацьким загоном у двадцять осіб. Але нечисленне з’єднання не спроможне було захистити солеварів, яких іноді бувало на виварці солі від 5 до 10 тисяч осіб.

 

Тільки в 1676 році було збудовано місто Тор (Солоний), з ним – і фортецю, яка мала вигляд чотирикутника. Чотириметрові стіни, гарнізон з двохсот козаків захищали солеварів.

 

Однак ця фортеця виходила за межі Білгородського каскаду фортець, побудованого в часи московського царя Михайла Федоровича, тому зазнавала великого лиха.

 

Кримські татари з року в рік осаджували укріплення. Палили та й руйнували солеварні, а іноді й саму фортецю, як це було у 1697 році: „...прийшли під Тор Мурза паша Кафинський з ордами і яничарами і Торський посад і фортецю зруйнували. І солеварні, курені і заводи спалили дощенту...”.