В президента Польщі висловили незадоволення після перемовин з українцями щодо історичних питань

15:26, 17.02.2018
В президента Польщі висловили незадоволення після перемовин з українцями щодо історичних питань

Зустріч в Польщі щодо врегулювання політико-історичних питань (Павло Розенко / Facebook)

На сайті президента Польщі з’явилася заява голови канцелярії польського президента Кшиштофа Щерського, у якій висловлюється розчарування відсутністю прогресу в дражливих питаннях україно-польської історії за результатами зустрічі після прийняття так званого "закону про бандеризм".

"Відсутність рішення української сторони щодо основоположного питання про скасування заборони на ексгумацію польських поховань на території України означає серйозний регрес довіри та не реалізовує мандат на переговори від президентів обох країн, що суттєво впливає на взаємні відносини", - йдеться у заяві.

При цьому наголошується, що поляки сподіваються на розблокування питання ексгумації поховань загиблих у період Другої Світової війни та міжетнічних конфліктів у 1940-х роках на території України.

У відповідь голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович зазначив, що проблему створила влада сусідньої країни, проголосувавши за зміни до закону про Інститут національної пам’яті Польщі, так званий "закон про бандеризм".

"Саме підписання президентом Дудою змін до закону про ІПН цілковито змінило обставини перемовин, про які домовлялися ще в грудні", - зазначив він. 




Нагадаємо, віце-прем’єр України Павло Розенко 16 лютого перебував з візитом у Варшаві, де мав переговори зі своїм польським колегою Пйотром Глінським. Українська сторона наголосила на загрозах для українців після прийняття закону про Інститут національної пам'яті та нагадала про необхідність відновлення українських пам’яток у Польщі перед тим, як відновити всеохоплюючі розкопки польських поховань.




Як повідомляла "УМ", рештки пам’ятника УПА в Грушовичах "закатали в асфальт": їх використали при будівництві дороги. "Щоб українці не використали їх як реліквію", - заявив про причини такого поводження з пам’яткою місцевий можновладець.