У Данії знайшли сотні загадкових сонячних каменів

08:52, 22.12.2017
У Данії знайшли сотні загадкових сонячних каменів

Сонячні камені з острова Борнхольм.

Понад 300 різьблених каменів часів кам'яного століття виявили археологи на данському острові Борнхольм. Передбачається, що йдеться про святилище, де поклонялися Сонцю, розташоване в Васагарді, що в південній частині Борнхольму.

 

Про це пише Science Alert.

 

Камені знайшли в районі передбачуваного святилища, яке використовувалося в епоху неоліту, в період від 3500 року до н.е. до 2700 року до н.е. Оскільки входи в древній комплекс відповідають точкам сонцестояння, дослідники припускають, що він був вежею, що служить для поклоніння Сонцю.

 

Різьблені камені, які знайшли археологи, були оброблені з одного боку, приблизно 5000 років тому. Більшість з них мають лінії, які виходять з центру, як промені Сонця. Проте, точне призначення каменів залишається загадкою.

 

"Це питання на мільйон доларів. Неможливо точно знати, для чого люди їх використовували", - говорить почесний професор Лундського університету в Швеції Ларс Ларссон.

 

Деякі вчені вважають, що сонячні камені могли використовуватися для похоронних обрядів. Багато з них були знайдені в ямах, які, імовірно, служили тимчасової могилою.

 

Згідно з іншими гіпотезами, камені могли служити грошима, які стягувалися за вхід в храм, або використовувалися для розрахунку, або для релігійних обрядів, або ж давні люди носили їх як амулети або талісмани. Проте, загадка поки не вирішена.