У Києві провели в останню путь льотчика Валентина Коренчука «Бджоляра», фото

14:07, 18.06.2024
У Києві провели в останню путь льотчика Валентина Коренчука «Бджоляра», фото

Захищав небо Києва: українці попрощалися з видатним льотчиком Валентином Коренчуком. (Фото: Ірина Костенко)

В Києві у вівторок, 18 червня, попрощались із видатним льотчиком і захисником України, полковником Валентином Коренчуком із позивним "Бджоляр".

 

Як інформує УМ, про це повідомили українські ЗМІ.

 

Полковник Валентин Коренчук із позивним "Бджоляр" загинув на бойовому завданні. Був талановитим льотчиком і боронив небо Києва одним із перших - відразу після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

 

Саме на основі його польотів, а також польотів інших його побратимів із 40-ї бригади тактичної авіації Повітряного командування "Центр" Повітряних сил Збройних сил України, в Україні народилась легенда про "Привида Києва" - учасника російсько-української війни й пілота-аса на МіГ-29, який за перші 30 годин російського вторгнення в Україну самотужки здобув 6 повітряних перемог у небі над Києвом.

 

Пізніше пілот виконував бойові завдання на Південному та Східному напрямках, прикривав повітряний простір Центральної України. Здійснив більше 80 бойових вильотів та вразив десятки цілей супротивника, серед яких: ворожі літаки, крилаті ракети, розвідувальні та атакувальні БПЛА, наземні цілі.

 

 

Загалом Коренчук провів в небі біля 300 годин, повідомляють у 40 бригаді тактичної авіації повітряного командування "Центр" Повітряних Сил Збройних Сил України.

 

"Льотчику належить історичний здобуток для української авіації – збиття російського штурмовика біля Києва. За це його відзначено державним орденом "За мужність" (ІІІ ступеню), службовими та відомчими відзнаками", – йдеться у повідомленні.

 

"Коли ти сідаєш в кабіну винищувача, то всі емоції залишаєш за бортом. Методична бойова підготовка перетворює тебе у частину великого авіамеханізму, де все доведено до автоматизму. У бою схвалюємо лише раціональні рішення... Вагань не буде. На жаль, війна не можлива без жертв. Але ми здатні змінити реальність і зменшити їх кількість", - розповідав "Бджоляр" в одному з інтерв'ю.

 

 

Тоді пілот зізнався, що єдина реакція організму, яку льотчики помітили у себе в перші дні протистояння - як руки тремтять від надлишку адреналіну.

 

"Але це все доти, доки не сідали до кабіни винищувача... Бойова робота заспокоювала. В небі, якщо злетів, вже не страшно. Яким би не був ворог... Ми захищаємо свою землю, свої сім'ї та свою країну, яка має перемогти", - підсумував тоді льотчик.

 

Публічна частина церемонії розпочалася об 11:30 в Києві - у Михайлівському Золотоверхому монастирі на Михайлівській площі. Після цього процесія рушила до Майдану Незалежності.

 

 

Звідти колона вирушила на поховання: на Лук'янівське військове кладовище, на алею військових Героїв.

 

Вшанувати пам'ять захисника, окрім рідних і близьких, прийшло безліч людей.

 

"Валентин назавжди для нас є прикладом гідності, світлості, героїзму та патріотизму. На жаль, сьогодні під час війни Україна ховає кращих синів своєї батьківщини. Але маємо битися, здобути перемогу. В пам'ять про наших захисників. Валентин був гарним керівником. Вів нашого ще одного легендарного пілота "Джуса", який просував отрисмання Україною винищувачів F-16", - прокоментувала журналістам начальниця служби зв'язків з громадськістю Повітряного командування "Центр", полковник Любов Киналь.

 

Вона зазначила, що Валентин Коренчук був батьком трьох дітей.

 

"Він відлетить на небо і буде з неба нас захищати, а ми тут на землі будемо продовжувати його справу", - підкреслила військовослужбовиця.

 

 

Після церемонії в монастирі з Героєм попрощалися на Майдані Незалежності.

 

Як повідомляла УМ, парамедикиня Ірина Цибух «Чека» загинула на Харківщині.