Публічна образа: в Україні посилять правовий захист військових

16:51, 08.09.2023
Публічна образа: в Україні посилять правовий захист військових

За образи військових пропонують карати штрафами. (Фото з відкритих джерел)

В Україні ініціюють посилення правового захисту військовослужбовців на тлі скандалів, пов'язаних з публічними образами та приниженнями військових.

 

Зокрема, в Верховній Раді України розглядається пропозиція внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, спрямовані на забезпечення ефективного захисту прав військовослужбовців.

 

Одним із запропонованих заходів є накладання штрафу на осіб, які винні у кривдженні військових. 

 

Як інформує Україна молода, відповідний проект закону було оприлюднено на сайті Верховної Ради. 

 

Ініціатором проекту став член комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки та представник президента у парламенті Федір Вениславський.

 

«Метою та завданням прийняття цього законопроекту є посилення правового захисту військовослужбовців шляхом встановлення юридичної відповідальності громадян за прояв таких негативних явищ, як злісна непокора, образа, приставання у відносинах з військовослужбовцями Збройних Сил України та інших військових формувань, перешкоджання реалізації ними своїх прав та свобод, а також запобігання таким негативним явищам у суспільстві», — йдеться в пояснювальній записці.

 

За виявлену неповагу до військового громадян пропонують карати штрафом, розмір якого становитиме від 3400 до 5100 гривень та адміністративним арештом до 15 діб. Водночас цих осіб пропонують залучати до громадських робіт терміном від 50 до 60 годин, при цьому з відрахуванням 20% заробітку або громадсько-корисних робіт терміном від 240 до 360 днів.

 

Як повідомляла "УМ", у Полтаві арештували фітнес-тренера Романа Заволоку на 60 діб через образи, висловлені ним в адресу військових та плювок  у ветерана війни.