Садовий обурений реакцією ЮНЕСКО на обстріл історичного центру Львова

17:01, 07.07.2023
Садовий обурений реакцією ЮНЕСКО на обстріл історичного центру Львова

Через удар постраждали будинки, зведені для викладачів Львівської політехніки у 1930-х роках

Мер Львова Андрій Садовий засудив реакцію ЮНЕСКО на російський обстріл міста в ніч проти 6 липня. Тоді внаслідок ракетного удару постраждала буферна зона обʼєкта Всесвітньої спадщини.

 

Як інформує Україна молода, про це Садовий написав у своєму Telegram.

 

«Вчора в ЮНЕСКО засудили ракетні обстріли історичного центру Львова. От тільки назвати країну-терориста, яка здійснює ці обстріли вони не наважились. Більше того росія залишається членом виконавчого комітету організації»,– написав мер Львова.

 

Садовий додав, що на місці ракетного удару не побачив представників організації, яка захищає історичну спадщину.

 

«Вміння називати речі своїми іменами – це одна з ознак культури, яку ви маєте оберігати. Перегляньте свої цінності!»– звернувся львівський міський голова до ЮНЕСКО.

 

Після удару з'ясувалося, що постраждала пам'ятка архітектури місцевого значення – житловий комплекс за адресою вул. Стрийська, 50-76. Він був побудований у 1930 році за проектом архітектора Міхала Риби.

 

Будинок у стилі раннього функціоналізму мав багато невеликих помешкань, у 30-ті у ньому селилися переважно викладачі Львівської політехніки. Комплекс збудували довкола замкнутого великого подвір'я, з якого був доступ до більшості під'їздів.

 

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко відреагував на удар по пам'ятці, заявивши, що Україна терміново офіційно повідомить ЮНЕСКО, про російську атаку по об'єктам історичної спадщини у Львові. "Як завжди чекаємо дій більших, ніж просто глибоке занепокоєння", – зазначив він.

 

У свою чергу ЮНЕСКО випустила  офіційну заяву про обстріл історичної будівлі у Львові. У ній зазначили, що ракетна атака є порушенням Конвенції про всесвітню спадщину і Гаазької конвенції 1954 року про охорону культурних цінностей. Втім, хто стоїть за ударом по Львову, у заяві не вказали.

 

Як повідомляла УМ, 6 липня окупанти вдарили ракетами «Калібр» по Львову . Внаслідок атаки було пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, також російська ракета влучила в багатоповерхівку. За останніми даними, кількість загиблих внаслідок атаки на Львів склала 10 осіб, 42 людини поранено, серед них – 3 дитини.