Катерина Прокопенко розповіла про життя в Туреччині її чоловіка «Редіса» та інших командирів «Азова»

17:08, 20.05.2023
Катерина Прокопенко розповіла про життя в Туреччині її чоловіка «Редіса» та інших командирів «Азова»

Командири Азову перебувають на закритому режимному об'єкті, у них регламентовані дзвінки, розклад (Фото з відкритих джерел)

Україні у вересні 2022 року в рамках обміну вдалося звільнити з російського полону командирів "Азову". За умовами вони мають перебувати у третій країні — Туреччині.

 

Катерина Прокопенко, засновниця Асоціації сімей захисників "Азовсталі", дружина командира "Азову" Дениса Прокопенка  ("Редіса"), який теж перебуває у Туреччині, розповіла, що українські захисники перебувають на закритому об'єкті.

 

Як інформує Украіна молода, про це повідомила Катерина Прокопенко в інтерв’ю Укрінформу.

 

«Вони перебувають у безпечному місці, тому, на щастя, землетруси їх не торкнулися. Я зараз живу в ситуації, коли мені жінки полонених просто можуть писати, навіть погрожувати, мовляв, "твій чоловік - на курорті". Це неправда. Вони на закритому режимному об'єкті. Навіть ми не знаємо, де конкретно. Вони не на курорті і не на морі. У них є певний режим, регламентовані дзвінки, розклад. Вони не зазнають тортур, як в Росії, але, тим не менше, вони не повністю на свободі. Ми всі розуміємо, що, якби вони залишилися в полоні довше в тих умовах, то сталися б невідворотні процеси з їхнім станом», — зазначила Катерина.

 

Прокопенко запевнила, що бійці мають доступ до інформації, вони в курсі усього, що робиться в Україні.

 

Разом із тим вона розповіла, що керівники "Азову" відмовилися від того, щоб їх відвідували рідні, назвавши це "чоловічою військовою солідарністю" – вони хочуть морально бути на рівні зі своїм рядовим складом.

 

21 вересня в рамках обміну з російськими окупантами вдалося звільнити  215 українських захисників.

 

Серед звільнених – прикордонники, поліцейські, моряки, нацгвардійці, ТРОшники, митники, цивільні. Зокрема, Денис Прокопенко "Редіс", Сергій Волинський "Волина", Святослав Паламар, Денис Шлега, Олег Хоменко – командири з "Азовсталі".  Крім того, серед звільнених "азовці" Микола Кущ (Фрост) і Костянтин Нікітенко (Фокс), яких окупанти хотіли стратити.

 

5 командирів «Азова» перебувають в Туреччині під особистими гарантіями захисту і безпеки Ердогана.

 

Росії повернули - Віктора Медведчука і 55 російських окупантів.

 

Як повідомляла УМ, звільнених з полону командирів-захисників «Азовсталі», які наразі перебувають у Туреччині, удостоєні звання «Герой України», згідно з відповідними указами Президента Зеленського.

 

Найвищою державною нагородою відзначено командира окремого загону спецпризначення Нацгвардії «Азов» Дениса Прокопенка (позивний Редіс), його заступника Святослава Паламаря, в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського (позивний Волина), старшого офіцера «Азова» Олега Хоменка і командира 12-ї бригади НГУ Дениса Шлегу.

 

Нагадаємо, через рік після наказу про вихід з «Азовсталі» Маріупольського гарнізону, 20 травня 2023, в Києві організували ходу небайдужих.