Рік після наказу про вихід з «Азовсталі» захисників Маріуполя: у Києві відбудеться хода небайдужих

17.05.2023
Рік після наказу про вихід з «Азовсталі» захисників Маріуполя: у Києві відбудеться хода небайдужих

Прапор з автографами бійців Маріупольського гарнізону стане лотом на доброчинному аукціоні. (Фото з телеграм-сторінки ГО «Жінки зі сталі».)

Через рік після наказу про вихід з «Азовсталі» Маріупольського гарнізону, 20 травня, в Києві організовують ходу небайдужих.

 

Розпочнеться акція об 11-й годині. Збір — біля Червоного корпусу Університету та парку імені Шевченка.

 

Цей день має вкотре нагадати про ціну життя та шанси на майбутнє у жорстокий повномасштабний період уже понад 9-річної російсько-української війни. Об’єднатися закликають, щоби боротися за кожного полоненого так, як вони боролися за нас.


Минулого року 16-20 травня Маріупольський гарнізон виходив з «Азовсталі», виконавши наказ зберегти власні життя.

 

Захисники виконали свій обов’язок – надзусиллями тримали оборону міста Маріуполь 85 діб і дали дорогоцінний час для формування по всій країні незламних сил протистояння ворогові.

 

Зараз тисячі бійців уже рік перебувають у полоні, близько 700 з них — військові полку «Азов». Їх піддають тортурам, тримають у жахливих умовах, дають зовсім мало їжі.


«Родини полонених живуть у постійному пеклі, й лише віра у те, що їхній син, брат, батько, чоловік живий, дає надію триматися, — констатують у громадській організації «Жінки зі сталі». — Уся спільнота мусить об’єднати зусилля, щоб повернути кожного Героя живим».


Тому ми й досі під враженням від творчого вечора звільненої нещодавно з полону Валерії Суботіної (Карпиленко). Від моменту, де «Нава» стоїть на сцені з пані Людмилою, мамою полеглого Андрія Суботіна, свого чоловіка, з яким узяла шлюб на «Азовсталі», що тривав усього три дні. Щемливо. До сліз. І з великою любов’ю.


У місті Українка в Київській області з площі Тараса Шевченка 20 травня пройде благодійний забіг, яким також нагадуватимуть про героїчну оборону Маріуполя та його захисників, які вже рік перебувають у ворожому полоні.

 

Заразом можна буде відвідати виставку світлин, зроблених на «Азовсталі» Дмитром «Орестом» Козацьким, якого за обміном повернули з полону восени минулого року, та придбати на аукціоні одну з робіт із його автографом. Свої роботи представить й авторка багатьох фотопроєктів Катерина Карпенко.

 

А ще художниця Ірина Камінська представить розписані гільзи від САУ та тубуси метального заряду. Ці роботи можна буде придбати. Також відбудеться аукціон, лотом якого стане прапор з автографами бійців Маріупольського гарнізону. Всі зібрані кошти підуть на реабілітаційні заходи для звільнених із полону та їхніх родин.


Загалом, об’єднані Маріуполем активісти проводять численні заходи, щоби лишалася на слуху тема цього багатостраждального міста, тимчасово окупованого росією, та його мужніх захисників.

 

У столичному Будинку кіно нещодавно відбувся творчий вечір захисниці Маріуполя Валерії («Нави») Суботіної (Карпиленко), яка повернулася з полону 10 квітня цього року.


«Нас усіх об’єднує війна… Серед нас є сім’ї, які дочекалися рідних з полону. Ось і наша сталева донечка (Валерія Суботіна. — Авт.) разом із нами, дякувати Богу. Але ніхто з нас не може спокійно жити, бо дуже багато наших рідних і близьких зараз у полоні. Ми маємо разом боротися, щоб якомога швидше наші воїни повернулися з полону. І ми продовжуватимемо боротьбу, бо материнські серця не можуть по-іншому», — сказала Людмила Суботіна, мати загиблого захисника Маріуполя, прикордонника Андрія Суботіна «Бороди».

 

«Нава» з ним у шлюбі пробула лише три дні. Їхнє весілля з «Азовсталі» 5 травня 2022 року з обручками з фольги запам’яталося всім.