Азовсталь: Україна повернула з полону 45 захисників, фото

16:22, 06.05.2023
Азовсталь: Україна повернула з полону 45 захисників, фото

Чимало зі звільнених сьогодні військовослужбовців мають поранення та серйозні проблеми зі здоров'ям. (facebook.com/koordshtab)

З російського полону додому повернулися 45 захисників «Азовсталі».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив очільник Офісу президента Андрій Єрмак у Telegram.

 

«Це 42 захисники та три захисниці "Азовсталі". Всі вони - нацгвардійці з підрозділу, створеному 9 років тому на азовських берегах. 35 рядових і сержантів, 10 офіцерів», - йдеться у повідомленні.

 

Керівник Банкової додав, що серед звільнених є воїни, які одружилися під час оборони Маріуполя, на "Азовсталі".

 

«Також є наш воїн, який до широкомасштабного вторгнення був у полоні росіян протягом 2,5 років, куди потрапив під час Широкинської операції. Згодом він був звільнений з полону і одразу повернувся в підрозділ. Повторно потрапив у полон на "Азовсталі" і сьогодні повертається додому», - наголосив Єрмак.

 

 

ДОПОВНЕНО: Детальніше про обмін повідомили у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

 

"Чимало зі звільнених сьогодні військовослужбовців мають поранення та серйозні проблеми зі здоров'ям. В Україні їм нададуть всю необхідну допомогу, вони пройдуть реабілітацію та отримають усі соціальні виплати та відповідне грошове забезпечення.
 
За захист власної землі ворог намагався провести над частиною Оборонців судилища. У порушення всіх вимог міжнародного гуманітарного права українським військовим загрожували тривалі терміни ув'язнення", - наголосили у штабі. 
 
 
Визволили, зокрема, учасника вже легендарної "вертолітної" місії ГУР МО з евакуації поранених з "Азовсталі". Евакуаційний гелікоптер, в якому він перебував, було збито, але воїн зумів вижити. Важко пораненому, йому погрожували так званим "судом". Тепер військовослужбовець пройде курс лікування та реабілітації. 
 
 
"З неволі повернулася молода пара, яка побралася на "Азовсталі", а також медик, який вже був у полоні рашистів після Широкинської операції (2015 р.). Тоді він пробув у полоні понад два роки, а після звільнення знову пішов служити. Повторно потрапив у полон захищаючи Маріуполь та "Азовсталь" від загарбників.
 
Дихає повітрям волі також ветеран афганської війни, 56-річний головний  сержант, який отримав поранення на Майдані, пройшов АТО, ООС та відбивав повномасштабну агресію рашистського ворога", - йдеться у повідомленні. 
 

Росія тим часом заявила, що "внаслідок складних переговорів" повернули собі трьох льотчиків.

 

Як повідомляла УМ, у російському полоні перебуває більше семисот азовців.