Російських колонізаторів видворятимуть з Криму індивідуально - Ташева

15:51, 04.05.2023
Російських колонізаторів видворятимуть з Криму індивідуально - Ташева

Таміла Ташева обіцяє, що забороненої колективної депортації росіян з Криму не буде. Лише індивідуальний підхід. (facebook.com/tamila.tasheva)

Постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева заявила, що росіян, які незаконно в’їхали в Крим після російської окупації, видворятимуть з України за індивідуальними рішеннями, а не колективно.

 

Як інформує Україна молода, про це вона сказала в інтерв’ю «Укрінформу».

 

«Усі російські громадяни, фактично, є колонізаторами, адже вони приїхали на окуповану територію змінювати її демографічний склад. Вони – співучасники злочину. І ми їх видворимо, якщо вони самі не виїдуть до звільнення території. Міжнародне право не передбачає колективного видворення – колективна депортація заборонена. Тож стосовно них будуть застосовані індивідуальні рішення», - зазначила Ташева.

 

Вона наголосила, що йдеться про росіян, які незаконно заїхали на територію України після 2014 року

 

Ташева нагадала, що всіх українців у Криму, які стали жертвами примусової паспортизації Росії, Україна визнає своїми громадянами згідно з законодавством. 

 

«Це дуже важливо зазначити, бо російська пропаганда поширює відверту брехню, мовляв, із Криму будуть видворяти кримчан. Тож наголошую, що півострів мають залишити лише російські громадяни, які порушили умови в'їзду», - додала вона.

 

Після залишення території України росіяни матимуть змогу подати запит на проживання до українських міграційних органів. Певні категорії зможуть отримати посвідки на проживання в Україні.

 

Наприклад, це стосуватиметься представників корінного народу, які є репатріантами. За словами Ташевої, це тисячі людей, які у 2014 році розпочали процедуру отримання українського громадянства і не встигли цього зробити. Також це, наприклад, може стосуватися адвокатів політв'язнів, рідних незаконно ув’язнених, ще обмеженої категорії людей, які допомагали та підтримували весь час Україну.

 

Як повідомляла УМ, представниця президента в Криму Таміла Ташева раніше заявляла, що Україні,  найімовірніше, доведеться повертати тимчасово окупований півострів