Військовий елемент деокупації Криму є ключовим - Таміла Ташева

16:48, 08.04.2023
Військовий елемент деокупації Криму є ключовим - Таміла Ташева

Таміла Ташева припускає, що звільнення Криму можливе дипломатичним шляхом, однак не відкидає, що це станеться завдяки військовому втручанню

Представниця президента в Криму Таміла Ташева заявила, що Україні,  найімовірніше, доведеться повертати тимчасово окупований півострів військовим шляхом. 

 

Як інформує Україна молода, про це вона повідомила в інтерв'ю Радіо Свобода.

 

За її словами, Росія не хотіла говорити про політико-дипломатичне повернення Криму – як до великої війни, так і після її початку.

 

Вона зауважила, що після спроб окупувати частину Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей стало зрозуміло, що військовий елемент деокупації півострова став ключовим.

 

«Ми не виключаємо і політико-дипломатичний елемент для мінімізації втрат серед цивільного населення, військових, руйнування цивільної інфраструктури, але ми добре розуміємо, що, найімовірніше, звільнення буде військовим шляхом»,— заявила Ташева.

 

Також представниця глави держави сказала, що з урахуванням можливого звільнення Криму за короткий термін потрібно підготувати зміни до стратегії деокупації, що планується завершити влітку.

 

Раніше у розвідці заявили, що окупанти розпочали евакуацію з Криму, а півострів найближчим часом  буде деокуповано.

 

Державний секретар США Ентоні Блінкен  сказав, що рішення про повернення Криму має ухвалювати президент Володимир Зеленський.

 

Начальник ГУР Кирило Буданов заявив, що Україна поверне тимчасово окупований Крим комбінованим шляхом – військовою силою та дипломатією.

 

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що Україна може повернути Крим без боїв.

 

Як повідомляла УМ, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що РНБО розробляє основні кроки, що будуть застосовані під час звільнення українського Криму. Пропонується прибрати Керченський міст та обмежити колаборантів права брати участь у виборах - обирати і бути обраними.