УПЦ МП орендує Трапезний та Успенський собори останні дні - намісник Лаври Павло

09:36, 27.12.2022
УПЦ МП орендує Трапезний та Успенський собори останні дні - намісник Лаври Павло

Намісник Лаври Павло Лебідь воліє не згадувати про тісні зв'язки УПЦ МП з Кремлем. (Архівне фото)

Митрополит Павло Лебідь, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням не забирати в Української православної церкви Московського патріархату 2 храми на території Лаври.

 

Як інформує УМ, про це свідчить відеозвернення митрополита Павла на сайті Лаври, записане 26 грудня. 

 

«Дорогий наш пане президенте, сьогодні нам сповістили сумну звістку про те, що монастир Києво-Печерської лаври УПЦ (МП) більше не має можливості служити у своїх відбудованих храмах верхньої території – Успенському соборі і Трапезній церкві.

 

Директор музею (директор державного заповідника "Києво-Печерська лавра" – УМ.) сповістив нам про те, що ми можемо служити останній раз 31 грудня, а вже наступний день, 1 січня, ми не маємо права переступити поріг Трапезного та Успенського соборів», - сказав намісник Лаври, якого за любов до розкошів у ЗМІ називали "Паша Мерседес". 

 

Митрополит Павло наголосив, що він "понад 30 років є намісником Лаври" і разом з братією у 220 осіб "постійно моляться за державу і військо, і намагаються допомогти всім нужденним". 

 

За його словами, УПЦ МП орендувала згадані храми і проводила там богослужіння, на які завжди приходило дуже багато вірян. Оренда храмів закінчується 31 грудня.

 

Лебідь заявив, що він звертався до міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка щодо цієї ситуації, але відповіді не отримав.

 

Намісник Лаври закликав Зеленського не забирати в УПЦ МП храми і зробити так, щоб "ті люди, які не мають нічого спільного з церквою, не указували, коли нам святкувати Різдво Христове, не указували нам до якої церкви ходити".

 

"Нам достатньо, коли ворог б’є по наших людях, нам достатньо тої біди і горя, коли люди голодують у холоді та без світла. І ще хочете забрати віру в людей? Хочете забрати останню надію? Не робіть цього.  Дайте достойні укази Кабінету міністрів. Дайте укази партії, щоб не підписували ці бездарні документи проти церкви. Ми не втручаємося в політику, не втручаємося економіку. Ми тільки просимо, щоб Господь зберіг нас в нашій церкві, церкву для нас і в нашій державі", ­– підсумував Лебідь.

 

 

Як повідомляла УМ, раніше міністр культури Ткаченко заявляв, що Києво-Печерська Лавра є державною власністю і нікому не передавалася.