Правозахисниця Олександра Матвійчук продасть Нобелівську премію миру на аукціоні

18:47, 19.12.2022
Правозахисниця Олександра Матвійчук продасть Нобелівську премію миру на аукціоні

Гроші за отриману Золоту медаль спрямують на потреби українців

Першу в історії України Нобелівську премію миру, яку отримала правозахисна організація, продадуть на аукціоні, а виручені кошти направлять для допомоги українцям. 

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться  у повідомленні правозахисної організації. 

 

18 грудня Голова «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук привезла Нобелівську премію миру в Україну. Золоту медаль планують продати на аукціоні у 2023 році. 

 

За її словами, це визнання зусиль українського народу, який сміливо бореться проти спроб зірвати мирний розвиток Європи. 

 

 

Зустрічала свою очільницю команда «Центру громадянських свобод». Також до вітань долучилася акторка та громадська активістка Римма Зюбіна.

 

«Медаль із золота залишилася у сховищі норвезького Нобелівського комітету. Ми з командою прийняли рішення, що наступного року проведемо аукціон і отримані кошти передамо на потреби українців. Тож до України приїхала офіційна репліка нагороди»,- сказала Матвійчук.

 

Правозахисниця додала, що потреб багато: починаючи від допомоги людям до відбудови та мілітарних питань. Куди спрямують виручені кошти залежатиме від фінальної суми, яку вдасться отримати за результатами аукціону. 

 

Нагадаємо, що 18 грудня Олександра Матвійчук, голова правозахисної організації “Центр громадянських свобод‎”, привезла в Україну першу в історії нашої держави Нобелівську премію миру.

 

Як відомо, центр громадянських свобод став першою в світі організацією, яка в 2014 році відправила власні мобільні групи для документування російських воєнних злочинів в Криму, в Донецькій та Луганській областях.


Нині Центр збирає історії людей, які вижили в полоні, історії від родин тих, хто постраждав, а також історії тих, хто став свідком воєнних злочинів. Це історії про незаконні ув’язнення, катування, сексуальні насильства та вбивства людей на окупованих Росією територіях, а також кримінальне переслідування кримських татар на окупованому півострові.

 

Це одна з шести Нобелівських премій, що була заповідана шведським винахідником Альфредом Нобелем. Вона повинна присуджуватись тому, хто: «зробить найбільший або найкращий внесок в дружні стосунки між націями, в скасування або скорочення армій, що існують, та в проведення або агітацію мирних з’їздів ».

 

Як повідомляла УМ, голова правозахисної організації «Центр громадянських свобод‎» Олександра Матвійчук 18 грудня, привезла в Україну першу в історії нашої держави Нобелівську премію миру.