Свято-Успенська Києво-Печерська лавра зареєстрована у складі ПЦУ

21:32, 02.12.2022
Свято-Успенська Києво-Печерська лавра зареєстрована у складі ПЦУ

У складі ПЦУ створено релігійну організацію – чоловічий монастир Свято-Успенська Києво-Печерська лавра. (Фото: pomisna.info)

Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра офіційно зареєстрована у держреєстрі як монастир у складі Православної церкви України.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Помісна ПЦУ на офіційному сайті у п’ятницю ввечері.

 

Зазначається, що 1 грудня 2022 р. було зареєстровано статут Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічого монастиря) Православної Церкви України.

 

Відомості про цю юридичну особу в складі Помісної Церкви внесені 2 грудня до Єдиного державного реєстру (45081205).

 

 

Зауважимо, що рішення про створення у складі ПЦУ релігійної організації – чоловічого монастиря Свято-Успенська Києво-Печерська лавра – було ухвалене під час засідання Священного Синоду ще 23 травня 2022 року (постанова №30).

 

Саме засідання Синоду відбулося "з метою відновлення історичної справедливості, подолання наслідків неканонічного підпорядкування української святині владі Московському патріархату".

 

Тоді митрополиту Епіфанію доручили звернутися до Кабміну з проханням надати один із храмів Києво-Печерської лаври у її верхній частині для богослужінь, а певні приміщення – для монастирської діяльності.

 

«Митрополит Київський і всієї України за посадою є священно-архімандритом, тобто канонічним і духовним керівником Київської лаври. Також рішенням Синоду блаженнійший митрополит Епіфаній призначений очолювати монастир як юридичну особу», – повідомили у пресслужбі Київської Митрополії ПЦУ.

 

 

Зазначимо, що донедавна усі храми комплексу Києво-Печерської лаври контролювалися УПЦ МП.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Рада національної безпеки та оборони доручила Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

 

Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яке передбачає, зокрема, й персональні санкції щодо деяких представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в російській федерації.

 

Нагадаємо, в останні тижні СБУ провела низку обшуків в установах УПЦ МП у Києві та багатьох областях. Вони пов’язані з пропагандою "русского міра" у церквах УПЦ МП. Кільком священнослужителям повідомили про підозри.