В Україні розглянуть заборону діяльності УПЦ МП включно з її перебуванням у Лаврі

01:03, 02.12.2022
В Україні розглянуть заборону діяльності УПЦ МП включно з її перебуванням у Лаврі

Чи законно УПЦ МП перебуває в Києво-Печерській Лаврі? (Фото з відкритих джерел)

Кабінет міністрів запропонує Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також має ініціювати  перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

 

Таким є рішення Ради національної безпеки та оборони, яке ухвалене 1 грудня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні до українців в ніч на п’ятницю.

 

Зокрема, глава держави нагадав, що саме 1 грудня 1991 році наша держава стала на законний і демократичний шлях внаслідок Всеукраїнського референдуму за незалежність.

 

«Наше прагнення жити вільно, яке було висловлене 24 серпня й підтверджене 1 грудня, не зламати. Українці більше ніколи не будуть камінчиками якихось там імперій. Ми вже вибороли це й забезпечимо для нашої держави всю повноту незалежності.

 

Забезпечимо, зокрема, духовну незалежність. Ми ніколи й нікому не дозволимо будувати імперію всередині української душі», - наголосив Президент.

 

За його словами, на засіданні РНБО, було розглянуто численні факти зв’язків окремих релігійних кіл в Україні з державою-агресором.

 

«На жаль, навіть російський терор і повномасштабна війна не переконали деяких діячів у тому, що варто подолати спокусу зла. Що ж, маємо створити такі умови, коли будь-які залежні від держави-агресора діячі не матимуть жодної можливості маніпулювати українцями й послаблювати Україну зсередини.

 

Отже, перше. РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в російській федерації релігійних організацій.

 

Друге. Державній службі з етнополітики та свободи совісті – забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом і за необхідності – вжити передбачених законом заходів.

 

Третє. Забезпечити перевірку наявності правових підстав та дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

 

Четверте. Всім органам, до компетенції яких належить питання у сфері забезпечення національної безпеки, активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України. І застосувати персональні санкції – прізвища будуть оприлюднені невдовзі.

 

І пʼяте. Потребуємо підвищення статусу й посилення можливостей Державної служби з етнополітики та свободи совісті. Відбудеться реформа цієї структури, яка дасть їй змогу реально захищати права та законні інтереси українців і держави.

 

Цими та іншими рішеннями ми гарантуємо Україні духовну незалежність», - повідомив Володимир Зеленський.

 

 

Глава держави підкреслив, що саме у 1991 році наша держава стала на законний і демократичний шлях.

 

«Цим шляхом ми й будемо йти далі. Лише правові кроки. Виважені рішення. І національні інтереси», - підкреслив Верховний Головнокомандувач.

 

Щодо Всеукраїнського референдуму Президент акцентував:

 

«Ми бачили багато діячів, які не могли заспокоїтися, що імперію таки повалили. Ми й тепер боронимо Україну від таких "товаришів", які хотіли цьогоріч відзначати сторіччя імперії замість чергової річниці волі. Вони хотіли, але буде за українськими правилами.

 

Наше прагнення жити вільно, яке було висловлено 24 серпня і підтверджено 1 грудня, не зламати. Українці більше ніколи не будуть камінчиками якихось там імперій. Ми вже вибороли це і забезпечимо для нашої держави всю повноту незалежності».

 

 

Нагадаємо, 1 грудня 1991 року відбувся загальнонаціональний референдум щодо проголошення незалежності України. На референдум винесли одне питання: "Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?".

 

Текст Акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. У референдумі взяли участь 84,18 % населення України. З них 90,32% проголосували "За". У жодній з областей, а також у Криму, підтримка не була нижчою за 50%.

 

Як повідомляла «УМ», останнім часом СБУ провела чисельні обшуки в Лаврах та монастирях УПЦ МП в Україні.

 

Виявлено масу антиукраїнської та ксенофобської інформації.

 

Також одному зі священиків Києво-Печерської Лаври оголошено підозру в прославлянні росії.