Оксана Покальчук йде з посади глави українського офісу Amnesty International після скандалу

01:10, 06.08.2022
Оксана Покальчук йде з посади глави українського офісу Amnesty International після скандалу

Оксана Покальчук вирішила піти з AI. (facebook.cfacebook.com/oksana.pokalchukom/oksana.pokalchuk)

Керівниця українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук ухвалила рішення піти з посади після скандального звіту організації про Збройні сили України.

 

Як інформує Україна молода, про це пані Покальчук повідомила у Facebook.

 

"Я звільняюсь з Amnesty International в Україні... Все розбилося об стіну бюрократії та глухого мовного бар’єру. Справа не в англійській, а в тому, що якщо ти не живеш у країні, в яку вдерлися окупанти та рвуть її на шматки, тобі, напевно, не зрозуміти, що ж тут такого – засудити армію захисників.

 

І немає слів у жодній мові, які здатні це донести до того, хто не відчув цього болю.

 

Навіть ще вчора у мене була наївна надія, що я зможу все виправити. Що ми проведемо хай хоч 200 нарад і все-таки пояснимо, достукаємось, донесемо свою думку. І той текст буде видалено, а замість нього з’явиться інший. Сьогодні я зрозуміла, що цього не станеться", - написала Оксана Покальчук.

 

На її думку, у таких важливих звітах не може не бути даних про другу сторону війни, зокрема, про того хто розпочав цю війну - росію.

 

В українському офісі наголошують, що прес-реліз, який організація випустила 4 серпня, мав як мінімум дослідити дві сторони та врахувати позицію Міноборони України.

 

Зазначається, що представники Amnesty International врешті звернулись до Міноборони з проханням про реакцію, але дали дуже мало часу на відповідь: "У результаті цього, самі того не бажаючи, організація створила матеріал, який прозвучав як підтримка російських наративів".

 

Покальчук вважає, що це дослідження стало інструментом російської пропаганди.

 

"За останні декілька днів ми з колегами активно проводили роз’яснювальну роботу всередині організації. Я говорила з представниками Amnesty з десятків країн світу, щоб позицію України та українців було почуто.

 

Також я неодноразово говорила з вищим керівництвом, яке, на жаль, в цій ситуації не здійснило належних кроків аби захистити інтереси людей, на чиє благо працює організація і весь правозахисний рух.

 

На додачу до відсутності належної реакції, відбулось ігнорування великої активістської ініціативи людей з усього світу, яких обурив цей прес-реліз.

 

Мені боляче це визнавати, але ми з керівництвом Amnesty International розійшлись ціннісно, тому я прийняла рішення залишити організацію", - повідомила пані Покальчук.

 

Як повідомляла «УМ», 4 серпня правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські військові, які стримують російську навалу, наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в школах і лікарнях.

 

В Офісі президента на це заявили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є не чим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що обурений заявою Amnesty International і вважає її несправедливою.