Звіт Amnesty International розгнівав українських політиків і суспільство

17:20, 04.08.2022
Звіт Amnesty International розгнівав українських політиків і суспільство

Україна не дозволить паплюжити свою армію, наших захисників. (facebook.com/MinistryofDefence.UA)

Правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські сили наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи системи озброєння в житлових районах, зокрема в школах і лікарнях, намагаючись зупинити війська РФ. 
 
Як інформує Україна молода, звіт  опубліковано на сайті організації. 
 
На таку заяву вже відреагували високопосадовці України.
 
«Тактика України порушує міжнародне гуманітарне право, оскільки вона перетворює цивільні об’єкти на військові цілі. Російські удари по населених пунктах, які послідували за цим, призвели до загибелі мирних жителів та руйнування цивільної інфраструктури», - йдеться у звіті.
 
В Amnesty International заявили, що з квітня по липень представники організації кілька тижнів досліджували російські удари в Харківській та Миколаївській областях, а також на Донбасі.
 
«Під час цих розслідувань Amnesty знайшла докази того, що українські війська завдавали ударів із житлових районів, а також базувались у цивільних будівлях у 19 містах і селах регіонів», - зазначається у звіті.
 
Радник керівника ОП у відповідь на звіт Amnesty International сказав, що «єдине, що становить загрозу життю українців, — це російська армія катів і ґвалтівників, яка прийшла в Україну чинити геноцид. Він додав, що українські захисники боронять свій народ і сім'ї, а також наголосив, що життя людей для України є безумовним пріоритетом, саме тому українська сторона проводить евакуацію мешканців прифронтових міст.
 
«Сьогодні РФ докладає максимум зусиль, щоб дискредитувати Збройні Сили України в очах західних суспільств і зірвати постачання зброї, використовуючи всю мережу своїх агентів впливу. Шкода, що така організація, як Amnesty International бере участь у цій кампанії з дезінформації та пропаганди», - написав Подоляк у твіттер. 
 
Глава МЗС України Дмитро Кулеба відповів на таке повідомлення міжнародної організації.
 
Відповідна заява міністра закордонних справ України доступна на його сторінці у Facebook. 
 
Кулеба наголосив, що Amnesty International у такий спосіб не доносить правду до читачів, а створює фальшиву реальність.
 
«Я розумію, що у відповідь на критику Amnesty International скаже, що «ми критикуємо обидві сторони конфлікту». Але давайте чітко домовимося про розуміння простих речей. Така поведінка Amnesty International – це не про пошук і донесення світові правди, це про створення фальшивого балансу між злочинцем та жертвою»,– сказав Кулеба.
 
У свою чергу Міністр оборони Олексій Резніков також відреагував на заяви організації Amnesty International.
 
«Будь-які спроби поставити під сумнів право українців опиратися геноциду, захищати свої родини й домівки, захищати свої життя і життя своїх дітей, опиратися діям Росії як держави-терориста – це збочення, у які б правові конструкції його б не маскували. Будь-які спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію і український самозахист, як це зроблено в матеріалі Amnesty International, – це свідчення втрати адекватності і спосіб знищити свій авторитет»,– сказав Резніков.
 
Єдина причина, чому сотні тисяч українців ще живі, хоча вже могли б загинути, і що мільйони мають дім, хоча могли його втратити, – це самовіддані героїчні дії Сил Оборони України, заявив міністр.
 
Резніков навів факти звірячого поводження російських окупантів:
 
росіяни вже застосували проти мирного населення усі типи зброї, крім ядерної;
росіяни вчиняють масові вбивства військовополонених;
росіяни масово гвалтують жінок та дітей, калічать, грабують, нищать все живе;
росіяни чинять злочин геноциду проти українського народу.
 
«Україна – правова держава. Ми всебічно аналізуємо і даємо оцінку, у тому числі – юридичну, подіям на війні, як того вимагають наші зобов'язання. Але ми не дозволимо паплюжити нашу армію, наших захисників. Це я як юрист говорю.
 
Віримо в ЗСУ, в увесь сектор безпеки та оборони, волонтерів та лікарів, рятівників та залізничників, аграріїв та IT-спеціалістів, віримо в українців і в Україну! Разом до перемоги!»– заявив міністр оборони.
 
Як повідомляла УМ, Міжнародний комітет Червоного Хреста повідомив, що не гарантував безпеку українських захисників «Азовсталі», які згодом опинилися в російському полоні.