У Харкові демонтували і вивезли на смітник бюст Жукова, відео

18:48, 17.04.2022
У Харкові демонтували і вивезли на смітник бюст Жукова, відео

Після демонтажу бюста Жукова на постаменті написали: «Слава Україні» та зобразили тризуб. (t.me/hueviykharkov)

Бюст радянському маршалу Георгію Жукову демонтували, а потім вивезли і викинули на смітник у Харкові у неділю, 17 квітня.

 

Зробили це громадські активісти та військові з окремого розвіддиверсійного підрозділу  «Kraken», які після демонтажу написали на постаменті напис «Слава Україні» та зображення тризуба.

 

Як інформує Україна молода, спочатку про це повідомила голова адміністрації Немишлянського району Харкова Тетяна Топчій у коментарі «Суспільному».

 

«Усе сталося миттєво, близько 11:00. Під’їхали дві машини з військовими. Зняли бюст, вивезли все кудись. Зараз все тихо, ми розбираємося”, – сказала пані Топчій.

 

Згодом прокоментував демонтаж і Костянтин Немічев – колишній боєць «Азову» і один з лідерів підрозділу Міноборони «Kraken», до якого входять представники «Національного корпусу».

 

«Спецпідрозділ «KRAKEN» демонтував пам’ятник кумиру путіна маршалу-м’яснику Жукову», - написав Немічев у соцмережах.

 

За його словами, Жуков є потворою, яка винна у смертях 400 тисяч українців, репресіях, мародерстві, масових розстрілах.

 

«Всі ці злочини сьогодні актуальні для російської армії, як ніколи. путін хотів справжньої декомунізації - він її отримав!» - заявив Немічев.

 

На опублікованому відео видно, як за допомогою трактора і вантажівки погруддя Жукова повалили, а з постамента збили літери. Погруддя завантажили у кузов вантажівки і вивезли на сміттєвий полігон.

 

Пресслужба Харківської міської ради поки що нічого не прокоментувала.

 

 

Костянтин Немічев та його підрозділ беруть активну участь у боях із російськими окупантами під Харковом та у звільненні населених пунктів.

 

Як повідомляла «УМ», у 2016 році в рамках виконання закону про декомунізацію проспект Маршала Жукова у Харкові перейменували на проспект Петра Григоренка.

 

Але 19 червня 2019 року Харківська міська рада повернула проспекту Петра Григоренка ім'я маршала Жукова попри мітинги.

 

Пам’ятник Жукову у Харкові знесли 2 червня 2019 року під час акції протесту, однак 11 липня пам'ятник повернули на місце комунальні служби за вказівкою міської ради.

 

У травні 2021 року тоді ще в.о. мера Харкова Ігор Терехов заявив, що в місті буде стояти пам'ятник радянському маршалу Георгію Жукову, і проспект продовжить носити його ім'я.