Україна вимагає від РФ звільнити Єсипенка

18:31, 16.02.2022
Україна вимагає від РФ звільнити Єсипенка

Незаконно засуджений окупантами Владислав Єсипенко під час судилища. (facebook.com/denisovaombudsman)

Міністерство закордонних справ України засудило рішення так званого «Сімферопольського районного суду», яким за сфабрикованими звинуваченнями позбавили волі на 6 років громадянина України, журналіста Владислава Єсипенка.


Як інформує Україна молода, про це йдеться у коментарі МЗС.


«Такий вирок є безпідставним й політично вмотивованим, а також таким, що вкотре підтверджує придушення свободи слова на тимчасово окупованій території Автономної республіки Крим  та міста Севастополь», - зазначено у коментарі.


Міністерство зауважило, що Єсипенко був безпідставно обвинувачений російською стороною у незаконному виготовленні та зберіганні вибухових речовин.


У МЗС констатували, що процедурні порушення під час досудового слідства, застосування тортур з метою отримання зізнання у нібито скоєнні так званого злочину, ігнорування «суддями» наданих захистом свідчень про непричетність обвинуваченого до інкримінованих діянь в ході судового процесу вказують на винятково політичну вмотивованість рішення позбавити волі Єсипенка.


«Рішення «суду» має бути скасовано, а Владислава Єсипенка, а також усіх незаконно утримуваних РФ громадян України негайно звільнено», - підкреслило МЗС.


У відомстві також закликали міжнародне співтовариство засудити застосування Росією неправомірної практики судових переслідувань громадян України з використанням незаконних силових методів, вимагати припинення Російською Федерацією порушення норм міжнародного права на окупованих нею територіях України, продовжити активну взаємодію, в тому числі в рамках Кримської платформи, на захист прав та свобод в Криму.


Як повідомляла УМ, 16 лютого так званий "Сімферопольський районний суд" у тимчасово окупованому Криму незаконно засудив українського громадянина, журналіста Єсипенка до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму і штрафу в 110 тисяч російських рублів.