У Криму засудили українського журналіста Єсипенка

15:45, 16.02.2022
У Криму засудили українського журналіста  Єсипенка

Укранського журналіста Владислава Єсипенка незаконно засудили до 6 років ув’язнення

Так званий "Сімферопольський районний суд" у тимчасово окупованому Криму незаконно засудив українського громадянина, журналіста «Радіо Свобода»Владислава Єсипенка до 6 років колонії загального режиму і штрафу в 110 тисяч російських рублів.


Як інформує Україна молода, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.


За словами Денісової, Єсипенка обвинувачено у нібито "незаконному зберіганні та перевезенні вибухових пристроїв".


Омбудсмен заявила, що засуджує рішення так званого "Сімферопольського районного суду", адже всі обвинувачення стосовно громадянина України є надуманими та мають політичне підґрунтя, а кримінальна справа є сфабрикованою.


Вирок Єсипенку є прикладом залякування незалежних журналістів, придушенням свободи думки в тимчасово окупованому Криму та ще одним свідченням політики переслідування та репресій українських громадян країною-окупантом, наголосила Денісова.


"Звертаю увагу міжнародної спільноти на систематичне порушення країною-агресором прав українських громадян за політично вмотивованими обвинуваченнями", - заявила омбудсмен.


Російське обвинувачення просило для Єсипенка 11 років позбавлення волі. Єсипенко свою провину не визнає і називає справу політичною. 


«Я журналіст українського видання і, швидше за все, співробітники ФСБ хотіли показати, наскільки неприйнятна свобода слова. Я вважаю, що погрози і тортури у XXI столітті неприйнятні», – сказав він під час виступу з останнім словом напередодні оголошення вироку.


Журналіст порівняв справу щодо себе з репресіями у Радянському Союзі у 1937 році і сказав, що вирок не буде виправдальним, «то я вважаю, що це вирок системі, бо в Криму править ФСБ».
 

Відомо, що Єсипенко під час роботи журналістом писав на соціальні та екологічні теми, а також фільмував опитування жителів Криму. Його затримали співробітники Федеральної служби безпеки у Криму у березні 2021 року. Окрім зберігання вибухівки, йому інкримінували збирання інформації «в інтересах спецслужб України».


Після затримання до нього майже місяць не пускали незалежних адвокатів. Зрештою російський державний телеканал «Крым 24» показав інтерв'ю з Єсипенком, де він «зізнається», що ділився своїми відео з українськими спецслужбами.
 

Проте журналіст зрештою поскаржився, що його катували, щоб отримати зізнання у злочині, зокрема застосовували електрошок.


Потім адвокат Олексій Ладін заявляв, що ФСБ Росії «погрожували Єсипенку розправою» після того, як він розповів про тортури.


Як повідомляла УМ, Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону ухвалив вирок щодо двох кримських політв’язнів  Зекір'ї Муратова та Вадима Бектемірова у справі про участь в ісламській політичній партії «Хізб ут-Тахрір». Їх засуджено на 11 та 11,5 років позбавлення волі.