Більшість українців святкуватимуть Різдво 25 грудня – Епіфаній

08:08, 20.12.2021
Більшість українців святкуватимуть Різдво 25 грудня – Епіфаній

Епіфаній підтримує перехід святкування Різдва за новоюліанським календарем (Фото ПЦУ)

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній прогнозує, що більшість українців святкуватимуть Різдво Христове саме 25 грудня, а не 7 січня.

 

На його думку, станеться такий перехід вже упродовж ближчих 10 років, коли нова традиція замінить стару і люди звикнуть до цього.

 

Як передає Україна молода, про це митрополит Київський і всієї України Епіфаній  розповів у інтерв'ю Радіо Свобода.

 

«Будемо прогнозувати, що впродовж 10 років. А далі будемо бачити. Це важко так передбачити», - висловив свої сподівання Предстоятель ПЦУ.

 

І наголосив, що особисто підтримує перехід святкування Різдва за новоюліанським календарем, але цей процес має відбутися поступово.

 

Епіфаній зазначив, що українців «вже намагаються ділити і за мовою, і за релігією».

 

Він переконаний, що, наразі, в нинішній період різдвяних свят «храми 25-го будуть порожніми, а 7-го будуть повними».

 

«Це найбільше пов’язано з традиціями всередині. Хоча в цьому році я спостерігаю, що немає такої активної хвилі обговорення святкування Різдва Христового. В минулі два роки, чи це було штучно створено, я пригадую, що в позаминулому році запустили мої цитати про те, що я не проти, а я насправді не проти переходу. Але щоб це відбулося правильно. Треба мудро діяти», - пояснив очільник ПЦУ.

 

І додав: «Ми покликані проводити, найперше, просвітницьку роботу. Ми святкуємо 25-го, просто за різними календарями. Так, цю помилку треба буде виправити.

 

Серед іншого Епіфаній акцентував на тому, що Православна церква України може послабити чи скасувати піст на 31 грудня і 1 січня, поки українці святкують Різдво 7 січня, а не 25 грудня.

 

«До певної міри є порушення посту. І ми навіть обговорювали, в деяких помісних православних церквах є традиція, що на ці два дні, на 31 грудня і на 1 січня, церква може послабити піст або взагалі скасувати на два дні.

 

Церква, як любляча мати, вона може діяти поблажливо. Як кожна мати, своїй дитині або дозволяє щось, навіть порушує певні правила, або, навпаки, діє інколи жорстко, згідно з акривією, тобто точно згідно з правилами.

 

І тому церква в майбутньому може розглянути, якщо це буде соборне загальне рішення, щоб на ці дні, поки ми не перейдемо до новоюліанського календаря, послабити піст, щоб не було порушення», - сказав Предстоятель ПЦУ.

 

Нагадаємо, 7 січня православні церкви, а також УКГЦ святкуватимуть Різдво Христове за юліанським календарем. Римо-католицька церква і більшість протестантських церков, а також більшість православних церков світу святкуватимуть Різдво 25 грудня.

 

В Україні з 2017 року 25 грудня, як і 7 січня, є офіційним вихідним днем.

 

Нагадаємо, Предстоятель ПЦУ Епіфаній звернувся до батьків з п'ятьма порадами до Дня Святого Миколая.

 

Як повідомляла «УМ», Вселенський патріарх Варфоломій і предстоятель Православної церкви України Епіфаній відслужили історичну літургію на території заповідника Софії Київської у серпні 2021 року.