Вовина тисяча: «УМ» спитала в українців, як витрачатимуть гроші за вакцинацію

13:59, 02.12.2021
Вовина тисяча: «УМ» спитала в українців, як витрачатимуть гроші за вакцинацію

На що витратити селянам тисячу від Зеленського?

Тисяча для народу, якою Володимир Зеленський хоче прищепити людей, чи пак, заохотити їх вакцинуватися від ковіду. 

 

На президентську ініціативу  планують витратити «солідні» гроші- 3 мільярди гривень цього року і ще стільки ж у наступному. І все це з держбюджету. Отримають таку преференцію двічі вакциновані, та найцікавіше - витратити їх, як вам заманеться, не вийде.

 

А все тому, що гроші ці - віртуальні. Та спочатку необхідно придбати смартфон, бо з раритетним «кнопочним» телефоном нічого не вийде. 

 

Змахує все на піар-хід, аби підняти  рейтинг влади, що падає. Утім, можливо, ця тисяча змотивує українців подбати про своє здоров’я походом в спортзал, а чи надихне до культурної програми - в театр або кіно, бо політати за 1000 гривнів по Україні точно не вийде.

 

Приміром, квиток на авіарейс Київ- Львів коштує мінімум 1200 грн, а Харків- Одеса ще дорожче… Та і куди йти, якщо у тебе в кишені старенька «Нокія», клуб заснували павуки, бо ж зачинений стоїть роками, а до театру, як то кажуть, «три дні лісом, два дні полем»?

 

… Театр. Президентська п’єса, яку нарекли «Вовина тисяча». 

 

Дія1: сам автор анонсує сертифікати на 1000 гривень усім щепленим. Виплати обіцяють здійснити на віртуальні платіжні картки через додаток «Дія». 

 

«Кожен, хто отримав два щеплення, зможе отримати одну тисячу гривень. Швидко і зручно – тобто через додаток «Дія». За ці кошти можна буде придбати абонемент у спортзал або фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал чи виставковий центр або купити квитки для мандрівок усередині країни», – заявив Зеленський.

 

Список, на що можна витратити гроші, доволі куценький, та і украінці насторожилися: невже кошти не можна буде покласти до гаманця? Дехто й взагалі не вірить, що виплати будуть. Та дочекаємося  кульмінації й розв’язки.

 

Полтавщина... Село Тищенки, де не більше 300 дворів. «Великим будівництвом» тут і не пахне, бо ями на дорогах чи не в коліно, тож, аби в’їхати в населений пункт, їдемо полем. Із усіх пам’яток - новенька церква. Володимир Ярещенко про вакцинацію знає, однак в театрі не був ніколи. 

 

—Ось якби вам дали тисячу, що б ви купили? Ну що вам дуже- дуже треба? - запитую.

 

—Дрова купив би. Субсидії вистачає лише на пів машини. Економлю та сухі дерева випилюю.

 

А в театр поїхали б? Ось «Сватання на Гончарівці» , що про  Стецька, за кілька днів  у Полтаві показуватимуть…

 

До розмови долучилася сусідка.

 

—Я колись була в театрі. А тепер навіщо нам ті спектаклі та танцюльки? Ми й з села нікуди не виїжджаємо… 

 

А ми у пошуках тих, кому таки потрібні оті  «танцюльки».

 

Шишачанка Наталія Кармазин говорить, що  до театру, напевно,  і завітала б, так «шкурка вичинки» не варта, адже театральні вистави, як правило, відбуваються увечері, а остання маршрутка з Полтави до Шишаку о 18:40. То чим добиратися? На таксі?

 

Та ми таки знайшли справжніх поціновувачів Квітки - Основяненка. У місті. 

 

Полтавка Ірина Рідна - ще та любителька мельпомени, говорить, що на комедію сходить. Вистава недорога - всього 130 гривень, тож «гульнути» можна цілих 7 разів. Утім і вона вважає, що тисячу можна прилаштувати з більшою користю.

 

Та виявляється, що нічого ми не тямимо.

 

—Тисяча —це не за вакцинацію, а допомога бізнесу, що постраждав під час пандемії коронавіруса,- каже прес-секретар президента Сергій Никифоров. 

 

Кінопрокатники пораділи потенційним глядачам, адже їхня аудиторія упала чи не наполовину. Та і власники спортклубів тішаться, що невдовзі прибуде «пачка» свіженьких  клієнтів, бо заклади ще не зовсім оговталися після попередніх локлаунів. Але приємність ця ненадовго. Бо ж «президентської тисячі» стане лишень на місячний абонемент.

 

Напевно главі держава вдалося десь роздобути старий записник Тимошенко і «спулити» звідтіля ідею з тисячею. Бо ж вона ще у 2008 році так  «втішала» ошуканих вкладників ощадбанку, щоправда  роздавали тоді  «живі» гроші. 

 

Тоді  «Юліна щедрість» обійшлася казні у п’ять мільярдів. Тепер - у шість. 

 

—Загалом, грошове заохочення до вакцинації є хорошою ідеєю, і вона не є українським ноу-хау, - зазначив у одному із своїх інтерв’ю фінансовий аналітик Сергій Фурса. 

 

Та політологи запевняють, що роздача грошей - не надто вдалий спосіб, аби утримати позиціі, що різко втрачає Зеленський у президентському рейтингу.

 

Проте нардеп Дмитро Разумков припускає, що виплата грошей через смартфон покликана розширити коло користувачів застосунку «Дія». І у подальшому цей додаток можуть використати для впровадження електронного голосування та підтасовки результатів виборів.

 

Дія2. Власне, моя телефонна, куди «підтяглися» закордонний паспорт, ковід - сертифікат, водійські права. Та як же бути тим, у кого немає смартфону, або, на біду, «не тягне»? Адже, окрім того, що віртуальні гроші мають «впасти» в Дію, достеменно нічого невідомо.

 

В уряді говорять, що гроші виплатять усім, незалежно від дати щеплення та препарату. Наразі розробляється інструмент, за яким люди, які не мають такого застосування або телефону, могли б це зреалізувати.

 

Та і список використання коштів необхідно скоригувати, адже запропоновані варіанти абсолютно не скеровані на сільських людей, адже більшість урядовців про життя в селі навіть не уявляють.