В Одесі суддя зобов’язав крадіїв читати класику: твори Шевченка, Лондона і Твена

15:30, 26.10.2021
В Одесі суддя зобов’язав крадіїв читати класику: твори Шевченка, Лондона і Твена

Суддя вважає, що читання класики стимулює мислення та пізнання світу без намірів нашкодити суспільству. (Фото з сайту shotam.info)

Оригінальне рішення ухвалив райсуд в Одесі, який зобов’язав злодіїв читати класичні твори літератури: "Пригоди Тома Сойєра і Гекльберрі Фінна" Марка Твена, "Біле ікло" Джека Лондона та вірш Тараса Шевченка "Минають дні, минають ночі".

 

Як передає Україна молода, такий вирок виніс Малиновський суд Одеси щодо двох чоловіків, яких визнали винними у крадіжці магнітол із автомобілів.

 

Своє рішення в суді аргументували тим, що "не вважають обвинувачених особами суспільно небезпечними, які здатні на системне вчинення правопорушень".

 

І хоча обвинувачені є дорослими, за "своїм розвитком" вони фактично як діти, яким бракувало належної освіти та виховання, йдеться у рішенні.

 

Про це свідчать особливості мови чоловіків, вважає суд. Вони не говорять складними реченнями, мають обмежений словниковий запас, а їхня поведінка на місці крадіжки говорить про "дитячу, майже нерозумну для дорослої людини поведінку".

 

В матеріалах суду зазначається, що ще 6 січня в Одесі двоє людей викрали з машини на штрафному майданчику магнітолу, коробку передач та автомобільні динаміки. Потім ті самі речі вони викрали з іншої машини.

 

Крадене чоловіки сховали до своїх рюкзаків, а коли охорона штрафмайданчика їх помітила, втекли та покинули рюкзаки, де лежали в тому числі їхні паспорти та інші документи.

 

Через деякий час один із чоловіків повернувся за своїм рюкзаком, його затримала поліція.

 

Чоловіки покаялись та активно сприяли слідству, а тому суд звільнив їх від трирічного терміну в'язниці за умови випробувального терміну в рік.

 

Коли у суді обвинувачених запитали про їхнє навчання, обізнаність в літературі, "за допомогою якої людина стає освіченішою", чоловіки відповіли, що не читають, а зі школи нічого не пам'ятають.

 

Як йдеться у рішенні, суд намагався призначити обвинуваченим такі суспільно-виховні заходи, які б "крім помсти від держави ще й несли розумні людські цінності".

 

"Оскільки згідно з думкою Достоєвського, перестати читати книги - значить перестати мислити", суд висловив надію, що читання призначених книг стане для обвинувачених стимулом мислити та пізнавати світ без намірів нашкодити суспільству.

 

Саме завдяки таким творам, на думку суду, у людини формуються образи прекрасного. І якщо вона була позбавлена цього прекрасного в дитинстві, потрібно компенсувати їй ці знання сьогодні.

 

До речі про книги. Як повідомляла Україна молода, українська письменниця Катерина Бабкіна отримала літературну премію «Ангелус» за свою книгу польською мовою «Мій дід танцював краще всіх».