А чи був хлопчик? У Харкові проведуть антифейкову конференцію з Яніною Соколовою і Майклом Щуром

20:04, 02.09.2021
А чи був хлопчик? У Харкові проведуть антифейкову конференцію з Яніною Соколовою і Майклом Щуром

Громадська організація «Держава і я» започаткувала проєкт Fake X, презентація якого відбудеться у Харкові 12 вересня. (Фото: www.facebook.com/fakexproject)

Історія про хлопчика, якого міфічні «бандерівці» нібито розіп’яли у Слов’янську на початку окупації Донбасу, вже давно визнана найбільш цинічним фейком в історії російського телебачення.

 

Втім є люди, що продовжують вірити у таку маячню, ви­правдовуючи агресивну політику Росії.

 

Більше того, саме після появи цієї та інших вигадок до України від сусідів посунули тисячі ідейних «рятівників» з автоматами, несучи з собою розруху і смерть. Зрештою, маніпуляція свідомістю стала невід’ємною частиною гібридної війни, що триває вже восьмий рік поспіль.


Навчитися відрізняти замасковану брехню досить складно, тому громадська організація «Держава і я» започаткувала проєкт Fake X, презентація якого відбудеться у Харкові 12 вересня.

 

У першій Антифейковій конференції візьмуть участь авторка і ведуча Яніна Соколова, журналісти «Телебачення Торонто» Майкл Щур, Максим Щербина та Антон Тимошенко, автор науково-популярного канала «Клятий раціоналіст» Артем Албул, заступниця головного редактора та ведуча проєкту StopFake.org Вікторія Романюк, заступник головного редактора медіагрупи «Накипіло» Віктор Пічугін.

 

Вони поділяться своїм досвідом фактчекінгу та боротьби з фейковими новинами. На їх думку, правильно зорієнтуватися у вирі інформаційної брехні може допомогти лише персональний розвиток критичного мислення.


Організатори проєкту запевняють, що найбільш шаленими темпами маніпулятивні віруси поширюються сьогодні у вайбер-чатах, теле­грам-каналах та на сумнівних сторінках соціальних мереж.

 

У свою чергу найавторитетнішим джерелом розповсюдження фейків серед дорослої аудиторії залишається телебачення, де погоду роблять псевдоексперти, проплачені журналісти та автори замовних новин.

 

Разом вони фактично створюють викривлену реальність, використовуючи такі методи, як залякування, емоційна розповідь і гіперболізація сказаного.

 

А найбільш нерегульованим царством інформаційних маніпуляцій останнім часом стали ютуб-канали, що буквально кишать «фахівцями» з сумнівним рівнем кваліфікації.


Для всіх, хто відвідає кіноконцертний зал «Україна» у Харкові, організатори підготували і цікавий сюрприз.

 

У рамках заходу відбудеться презентація пісні та кліпу Сергія Жадана, а також виставка плакатів Нікіти Тітова на тему протидії фейкам і дезінформації. Завершиться конференція концертом гурту «Жадан і Собаки»