Політв'язень Шумков повернувся в Україну

09:44, 25.12.2020
Політв'язень Шумков повернувся в Україну

У Росії Шумкова утримували 3 роки

Український політв'язень Олександр Шумков повернувся в Україну. Військового Збройних сил України понад 3 роки незаконно утримували у виправній колонії в російському місті Торжок.

 

Про повернення бранця Кремля додому ввечері 24 грудня повідомила у телеграмі омбудсменка Людмила Денисова.

 

За її словами, Олександр Шумков перетнув російсько-український кордон і прибув в пункт пропуску "Бачівськ".

 

"Там його зустріли рідні, а також представник Офісу Уповноваженого та представники територіальних органів військового управління ЗСУ,", - повідомила Денісова.

 

Далі політв'язень вирушить до Херсона у військову частину, де до затримання проходив військову службу.

 

Денісова також нагадала, що Шумкова звільнили з колонії 23 грудня. Після цього він перебував у "центрі тимчасового утримання іноземних громадян УМВС Росії у Тверській області".

 

Бранець Кремля подякував омбудсменці за сприяння у поверненні додому.

 

 

Олександр Шумков - це 31-річний український громадський діяч, працівник Збройних сил України. Нагадаємо, Олександр Шумков є колишнім охоронцем Дмитра Яроша. Його засудили в Росії до 4 років позбавлення волі за членство в "Правому секторі".

 

Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше стало відомо, що він перебуває в російському СІЗО, а перетнув кордон з РФ 23 серпня 2017 року.

 

Сам політв’язень стверджує, що його викрали, а російський кордон він перетнув проти своєї волі непритомним за участі співробітників ФСБ. Матері ув'язненого надійшов лист від Слідчого комітету РФ та ФСБ, в якому було сказано, що її сину оголошено підозру «за участь в екстремістських організаціях».

 

Політв'язень постійно скаржиться на образи з боку співробітників установи, вони ж, своєю чергою, це заперечують. У березні цього року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що правоохоронці РФ погрожували йому вбивством.