Справа Шеремета: на Банковій відбулася акція «Похорон правосуддя», фото

20:02, 12.12.2020
Справа Шеремета: на Банковій відбулася акція «Похорон правосуддя», фото

Активістка, перевдягнута у Феміду у чорному одязі, із зав’язаними очима, тримала у руках Конституцію та терези. (Фото Нацкорпусу і Руху опору капітуляції)

Кілька сотень громадських активістів організували акцію «Похорон правосуддя» під стінами Офісу президента на вулиці Банковій у суботу ввечері з нагоди річниці затримань у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.

 

Серед учасників заходу – представники Нацкопусу, Руху опору капітуляції, волонтери, інші активісти.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформують Руху опору капітуляції, Нацполіція, а також вітчизняні ЗМІ.

 

Зокрема, активісти під супровід траурної музики принесли труну білого кольору з надписом "Весна пройшла, невинних садять".

 

 

"Саме президент Зеленський, взявши участь в ганебному брифінгу 12.12.2019 р.., на якому призначили «убивць» журналіста Павла Шеремета, знищив правосуддя. Саме президент несе повну політичну відповідальність за переслідування громадян за політичними мотивами. За наслідками втручання Зеленського в хід справи ми наразі має в’язня режиму – Андрія Антоненка, Юлія Кузьменко знаходиться під цілодобовим домашнім арештом з носінням електронного браслету, а Яна Дугарь – під заставою. Крім того, за цей рік в країні розпочалися політичні переслідування інших патріотів, ветеранів війни, волонтерів, громадських активістів", - зазначають представники Руху опору капітуляції. 

 

Активістка, перевдягнута у Феміду у чорному одязі, із зав’язаними очима, тримала у руках Конституцію та терези, у яких з одного боку приклеєний телефон, як символ "телефонного права".

 

 

Активісти також поставили на труну лампадки та вінки.

 

 

Пізніше учасники акції запалили чорні і білі фаєри під МВС на вулиці Богомольця, а також скандували: "Один за всіх і всіх за одного", "Свободу політв’язням", "Свободу Ріфмастеру", тощо.

 

Після чого вони пішли під Офіс генпрокурора.

 

 

Водночас, у пресслужбі Нацполіції заявили, що правоохоронці не обмежують доступ громадян до Офісу президента під час масових заходів.

 

"Правоохоронці стежать за правопорядком і проводять превентивні заходи. Перед Офісом президента облаштовані святкові локації, а також заплановані інші заходи. Зважаючи на це, поліцейські посилили заходи безпеки. Поліція діалогу роз’яснює вимоги уряду щодо необхідності дотримання карантинних обмежень, також проводяться поверхневі перевірки. При цьому доступ громадян на територію не обмежений", - йдеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, 10 грудня суд у справі вбивства журналіста Павла Шеремета продовжив запобіжні заходи всім трьом обвинуваченим: Андрія Антоненка залишили під вартою, Юлію Кузьменко – під цілодобовим домашнім арештом, Яну Дугарь – під заставою.

 

Журналіст "Української правди" та "Радіо Вести" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.

 

12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали 3 підозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, ветерана АТО і музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.

 

Слідство вважає, що Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто разом із Антоненком.

 

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Вони мають чималу підтримку прихильників. Зокрема, друг Антоненка - співак Сашко Положинський відмовився від ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, яким його нагородив президент Володимир Зеленський.