Політв'язень Олександр Шумков був побитий у російській колонії

15:49, 01.11.2020
Політв'язень Олександр Шумков був побитий у російській колонії

Олександр Шумков є колишнім охоронцем Дмитра Яроша, засуджений в Росії до 4 років позбавлення волі за членство в "Правому секторі".

Співробітник російської колонії завдав тілесних ушкоджень незаконно засудженому в Росії громадянину України, колишньому охоронцю Дмитра Яроша Олександру Шумкову.

 

Як інформує Україна молода, про це розповіла родичка політв'язня Людмила Шумкова у коментарі Громадському в неділю.

 

Тітка Олександра розповіла, що не знає всіх деталей побиття, проте переконана, що дії російських силовиків спрямовані на те, аби спровокувати її племінника та відкрити проти нього ще одну кримінальну справу.

 

За її словами, неодноразово співробітники спецслужб РФ під час зустрічі з Шумковим у колонії казали йому, що живим з території РФ він може не виїхати та що їм "невигідно його відпускати в Україну".

 

"Спецслужби навіть намагалися тиснути на тих небайдужих громадян РФ, які підтримували Олександра листами. Враховуючи, що за весь час незаконного ув'язнення не було жодного спокійного дня, та те, що залишилося йому не так багато часу до звільнення, провокації, швидше за все, будуть посилюватися", - розповідає родичка Шумкова, якого засудили за членство у «Правому секторі».

 

Відтак, Людмила Шумкова публічно звертається до української влади і просить Офіс президента, Міністерство закордонних справ, Департамент консульської служби МЗС, Уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову звернути увагу на ситуацію, що склалася, і зробити все можливе, щоб громадянин України вчасно повернувся додому, а не отримав ще один термін у російській тюрмі.

 

 

Нагадаємо, Олександр Шумков є колишнім охоронцем Дмитра Яроша. Його засудили в Росії до 4 років позбавлення волі за членство в "Правому секторі".

 

Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше стало відомо, що він перебуває в російському СІЗО, а перетнув кордон з РФ 23 серпня 2017 року.

 

Сам політв’язень стверджує, що його викрали, а російський кордон він перетнув проти своєї волі непритомним за участі співробітників ФСБ. Матері ув'язненого надійшов лист від Слідчого комітету РФ та ФСБ, в якому було сказано, що її сину оголошено підозру «за участь в екстремістських організаціях».

 

Політв'язень постійно скаржиться на образи з боку співробітників установи, вони ж, своєю чергою, це заперечують. У березні цього року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що правоохоронці РФ погрожували йому вбивством.