Бійців 67-ї омбр ДУК переводять в інші підрозділи після невдач під Часовим Яром

16:43, 14.04.2024
Бійців 67-ї омбр ДУК переводять в інші підрозділи після невдач під Часовим Яром

У бригаді завляють, що ДУК ПС був, є і буде оборонцем незалежності України та її територіальної цілісності. (Фото: 67 омбр ДУК)

Військове командування ЗСУ розпочало процес переведення в інші військові частини всіх командирів та бійців ДУК «Правий сектор», які формували 67-му механізовану бригаду та є її бойовим кістяком.

 

Проти окремих командирів підрозділів розпочато службові розслідування нібито через втрату позицій в районі Часового Яру на Донеччині, де зараз йдуть запеклі бої.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє 67-ма омбр ДУК, в соцмережах.

 

У добровольчій бригаді зазначають, що мотиви таких дій Генштабу їм не відомі. А всі спроби зупинити цей процес та вияснити причини результатів не дали.

 

«Можливо, хтось вважає, що розпорошення бійців ДУК «ПС» по різних підрозділах Збройних сил призведе до знищення ДУК ПС. Зараз в бригаді працюють численні комісії», - йдеться у повідомленні.

 

На даний момент в бригаді працюють численні комісії, які складають списки бійців, які з першого дня існування військової частини здійснювали в її лавах захист України.

 

«На командирів підрозділів відкрито службові розслідування, не виключено, що відкриють кримінальні провадження за надуманими звинуваченнями в невиконанні бойових розпоряджень. Командири та бійці готові відстоювати свою, і полеглих побратимів, честь та гідність в законний спосіб», - додають у ДУК «ПС».

 

І зауважують, що всі накази командування бійцями та командирами виконуються.

 

«Залишаються абсолютно незрозумілими дії на цілковите ослаблення боєздатного підрозділу, яким від самого початку повномасштабного вторгнення є ця військова частина.

 

ДУК ПС був, є і буде оборонцем незалежності України та її територіальної цілісності. Кожен командир та боєць ДУК ПС, в якому б підрозділі він не перебував, завжди буде взірцем виконання військового обов'язку, зразком дисципліни та мужності», - констатували у Добровольчому Українському Корпусі.

 

 

Водночас, за неофіційними даними ЗМІ, в управлінні напрямку, на якому донедавна працювала 67-ма, військове керівництво різних рівнів цікавило, чому на напрямку Часового Яру "просідає" такий вмотивований підрозділ як ДУК.

 

«Однією з причин, які виявила  перевірка, були проблеми всередині самої бригади. Управління з-поміж ключових людей ДУКу нібито відокремлювало від військовослужбовців з "Правого сектора" тих, хто, зокрема, перевівся до них з інших частин під час нещодавнього поповнення (їх називали "піксельними"). Ставлення до "піксельних" нібито було гіршим, їх першими відправляли в бій і через брак досвіду вони втрачали позиції», - пише видання «УП» з посиланням на власні джерела в ЗСУ.

 

Як розповів один з колишніх бійців ДУКу, який служив у підрозділі в часи АТО й перший рік повномасштабного вторгнення, корінь нинішньої проблеми лежить у певною мірою неможливості переформатування колишнього добровольчого підрозділу у регулярну бригаду Збройних сил.

 

Після переформатування ДУКу у 67-му бригаду добровольцям довелося жити "за армійськими лекалами", зокрема дослухатися до рішень новопризначеного армійського командування. Адже колишні керівники ДУКу не мали військових звань, які б дозволили зайняти їм керівні посади.

 

За часів колишнього головкома Валерія Залужного, ДУКівському кістяку, зокрема Андрію Стемпіцькому, вдавалося зберігати певну автономію в бригаді й мати підтримку з Генштабу. 

 

"А коли призначили Сирського, то їх (ДУКівський кістяк – Ред.) поставили перед фактом: ви маєте виконувати тільки ті функції, які відповідають вашому посадовому рівню. Вони це розцінили як політичне переслідування. Для ідейних бійців ДУКу це виглядає як руйнування двіжу, а по факту – це просто унормування системою своєї бойової одиниці", - розповів боєць.

 

Як повідомляла «УМ», Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що російське військове командування поставило завдання своїм окупаційним військам: захопити місто Часів Яр під Бахмтом до 9 травня