У «Слузі народу» хочуть скоротити ЗСУ для збільшення їхньої ефективності

14:20, 15.10.2020
У «Слузі народу» хочуть скоротити ЗСУ для збільшення їхньої ефективності

Україна піднялася на 35-е місце за витратами на оборону.

Чисельність української армії варто скоротити, і більше грошей виділити на її переозброєння та інновації. У такий спосіб спроможності ЗСУ зростатимуть.

 

Такі міркування очільник фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія висловив 14 жовтня, у День захисника України, в ефірі одного з українських телеканалів.

 

"Нам треба хоча б вести розмови й розрахунки щодо можливого скорочення чисельності або збільшення бюджету (ЗСУ – 24 канал). Але ми розуміємо, що бюджет – це така цифра, якої завжди не вистачає", - сказав депутат.

 

Він пояснив, що в України немає достатньо грошей на переозброєння армії, придбання нових технологій тощо. Тож треба "зменшувати бюджет проїдання і збільшувати бюджет на розвиток та інновації".

 

"Тоді спроможність нашої армії буде зростати. А це – те, що там треба, аби стримувати військову агресію з боку Російської Федерації й будь-яких інших потенційних ворогів", - підсумував Давид Арахамія.

 

Думка Давида Арахамії щодо чисельності та забезпечення ЗСУ є важливою, адже він не лише очільник пропрезидентської фракції у ВРУ, а й член комітету Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

 

До слова, голова цього парламентського комітету Олександр Завітневич розповів про своє бачення ЗСУ у недалекій перспективі: якою повинна бути українська армія майбутнього.

 

Наразі Збройні сили України за офіційними даними налічують 246 тисяч 689 людей (станом на серпень 2020 року). З них військовослужбовців – 194 тисяч 276, строковиків 18 тисяч 335, а військових в ООС – 40 тисяч 104.

 

Збройні сили України в щорічному рейтингу Global Firepower, який дає оцінку сукупній військовій могутності кожної країни світу, посіли 27 місце із 138, а серед європейських армій — 9 місце.


Україна піднялася на 35-е місце за витратами на оборону.

 

Минулого року витрати досягли $5,2 млрд, тоді як у 2018 році на оборону було витрачено $4,8 млрд (41 місце). Сумарно у 2019 році всі країни світу витратили $1,91 трлн на оборону, що є найвищим показником з 1988 року.