Карантин подовжено до 22 травня і пом’якшено з наступного тижня

14:21, 04.05.2020
Карантин подовжено до 22 травня і пом’якшено з наступного тижня

Україна готується до послаблення карантинних обмежень з 11 травня, а не цього тижня.

Кабінет міністрів продовжив карантин в Україні до 22 травня, але скасував з 11 травня низку обмежень, введених в Україні через епідемію коронавірусу.

 

Відповідне рішення уряд ухвалив на позачерговому засіданні уряду.

 

Зокрема, Кабінет міністрів дозволив після 11 травня відкрити для відвідування громадянами парки, сквери та зони відпочинку, об’єкти індустрії краси, оптової та роздрібної торгівлі в окремо розташованих приміщеннях, крім торговельно-розважальних центрів).

 

"Ми приймаємо відповідний проєкт постанови на прохання бізнесу, який аргументує, що до 11 числа їм треба мати упевненість, що їхнім закладам дозволять відкритися. Їм треба закупити продукти, підготувати заклади, провести протиепідеміологічні заходи, треба провести записи людей, якщо говоримо про салони краси, манікюрні та педикюрні салони. Ми сьогодні готові прокомунікувати та прийняти відповідне рішення, щоб бізнес був готовий і мав достатньо часу на цю підготовку", - сказав Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.


За його словами, уряд розробляє алгоритми безпечного відкриття об’єктів оптово-роздрібної торгівлі непродовольчими товарами (крім ТРЦ), салонів краси, автосалонів, музеїв, бібліотек та інших закладів громадського відвідування, які матимуть чіткі правила дотримання санітарних норм.

 

Міністри розглядають також можливість відкриття літніх майданчиків закладів громадського харчування,

 

Також це - робота закладів громадського харчування на виніс, робота літніх майданчиків кафе і ресторанів, розташованих під відкритим небом у закладах, що зареєстровані як оператори потужності.

 

Однак місцева влада може обмежувати їхню роботу чи закривати з огляду на ситуацію, яка склалася в місті та регіоні.

 

Шмигаль наголосив, що Україна готується до послаблення карантинних обмежень з 11 травня, а не цього тижня.

 

Також на засіданні уряду було ухвалено рішення дозволити з 5 травня проводити планові операції, у тому числі з надання допомоги онкохворим та паліативної допомоги. Поміж тим, відзавтра починається поступове переведення медицини до роботи з плановими хворими у тому числі. 

 

Отож, з 11 травня дозволять працювати:

  • закладам громадського харчування "через віконце" самовивозу та на літніх майданчиках;

  • перукарням, салонам краси, манікюрним салонам;

  • магазинам оптової та роздрібної торгівлі непродовольчими товарами (крім ТРЦ);

  • підприємствам побутового обслуговування населення;

  • музеям і бібліотекам;

  • стоматологіям;

  • адвокатам, аудиторам, нотаріусам, психологам;

  • магазинам дитячого одягу та взуття.

 

Відкривати будуть не всі заклади, а ті, які зможуть виконувати санітарні умови (10 квадратів на людину, контроль температури в окремих випадках, маски, дезінфекція).

 

Раніше уряд дозволив відкрити продовольчі ринки з 1 травня. І до такого рішення владу «підштовхнули» потужні протести фермерів Херсонщини, які тиждень тому перекрили Антонівський автомобільний міст і висипали на дорогу кілька ящиків огірків.

 

Зауважимо, що «Україна молода» першою із загальноукраїнських ЗМІ повідомила про відчай сільгоспвиробників у Великих Копанях, які ще 14 квітня тонами викидали на смітник або віддавали свиням городину, яку не могли продати через карантин.

 

Нині ж влада йде на поступки усьому малому бізнесу, намагаючись «зберегти обличчя» на фоні корупційних скандалів із рестораном «Велюр» нардепа Миколи Тищенка, який не закривався на карантин та із нібито гуманітарним вантажем, доставленим літаком «Мрія», який потім опинився у комерційному продажу.

 

Низка міст України - Черкаси, Дніпро, Мукачево, Івано-Франківськ тощо почали пом'якшувати карантин всупереч рішенню центральної влади, що викликало обурення президента Зеленського і керівництва силових структур. 

 

Спротив окремих керівників місцевого самоврядування корумпованому керівництву держави нардеп від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко влучно назвала "Парад велюрових суверенітетів".