Карантин продовжать до 22 травня - Шмигаль

13:56, 04.05.2020
Карантин продовжать до 22 травня - Шмигаль

Надалі не працюватимуть зони розваг, фудкортів, кінотеатрів.

Кабінет міністрів має намір продовжити карантин до 22 травня.


Про це заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на позачерговому засіданні уряду в понеділок.

 

"Для нас так само пом'якшення карантину не означає його повне зняття. Карантин буде продовжений зараз до 22 травня, а далі ми будемо дивитися, як буде рухатися пандемія у світі і як буде відбуватися коливання кривої захворюваності в Україні", - сказав Шмигаль.

 

Він наголосив на тому, що Україна має правильно завершувати процес скасування карантину, адже якщо вийти повністю з карантину зараз, то це означатиме, що протягом двох місяців даремно тримали протикарантині заходи, і ми просто втратили час.

 

Сьогодні також уряд прийме проект постанови про помякшення карантинних обмежень у певних сферах, зокрема дозволить роботу салонів краси, парків, бібліотек.

 

“Сьогодні плануємо прийняти проект постанови на прохання бізнесу, адже їм до 11 травня потрібно мати впевненість, що вони відкриються, закупити продукти, провести записи людей. Власне сьогодні ми готові прийняти відповідні рішення, щоб бізнес підготував свої заклади до поступового виходу з карантину. Щодо пом’якшень, які плануються з 11 травня — це відкриття парків, скверів, зон відпочинку, це відкриття перукарень, манікюрних, педікюрних салонів, салонів краси, за відповідних умов, що розроблені і будуть представлені МОЗ щодо дотримання протиепідемічних заходів в усіх цих сферах. Літні майданчики кафе і ресторанів, а також ми дозволимо роботу закладів громадського харчування на виніс, роботу літніх майданчиків кафе і ресторанів, розташованих під відкритим небом у закладах, що зареєстровані як оператори потужності — це важливо для контролю органами місцевого самоврядування”, — розповів Шмигаль.

 

Він зазначив, що і надалі не працюватимуть зони розваг, фудкортів, кінотеатрів.

 

“Ми ведемо мову про дозвіл при певних умовах працювати закладам побутового обслуговування населення: музеї, бібліотеки, тренування в командних видах спорту професійних команд на закритих базах, стоматологи, аудитори, адвокати, нотаріуси. Усе це сьогодні буде опубліковано”, — повідомив прем’єр.

 

Про підготовку до виходу з карантину повідомили і в офіс президента.

 

"Обмежувальні заходи для боротьби з СOVID-19 діятимуть в Україні до 11 травня, як і було заплановано раніше, однак країна вже готується до виходу з карантину. Кабінет міністрів України готує рішення, яке допоможе підприємцям і споживачам підготуватися до безпечного виходу з карантину", - вказали в Офісі за підсумками наради у Президента.

 

"Ми маємо тримати обмежувальні заходи до 11 травня, як і обіцяли, адже здоров’я людей – найважливіше. Стабільна ситуація з поширенням COVID-19 та відсутність критичної кількості хворих у нас тільки завдяки вчасним карантинним заходам. Але оскільки бізнесу треба підготуватися до виходу з карантину: закупити товар, провести дезінфекцію, попередити людей – ми всією країною готуватимемося до цього вже на поточному тижні", – зауважив Володимир Зеленський.

 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що "уряд розробляє алгоритми безпечного відкриття об’єктів оптово-роздрібної торгівлі непродовольчими товарами (крім торговельно-розважальних центрів), салонів краси, автосалонів, музеїв, бібліотек та інших закладів громадського відвідування, які матимуть чіткі правила дотримання санітарних норм".

 

"Розглядають також можливість відкриття літніх майданчиків закладів громадського харчування, однак місцева влада може обмежувати їхню роботу чи закривати з огляду на ситуацію, яка склалася в місті та регіоні", - додали в ОПУ.

 

Послаблення карантинних заходів потрібне для підтримки економіки України, однак вони можуть бути посилені знову в разі загострення епідеміологічної ситуації. Адже навіть Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) продовжила глобальний надзвичайний стан, зауважили в Офісі Президента.

 

Раніше уряд дозволив відкрити продовольчі ринки з 1 травня. І до такого рішення владу «підштовхнули» потужні протести фермерів Херсонщини, які тиждень тому перекрили Антонівський автомобільний міст і висипали на дорогу кілька ящиків огірків.

 

Зауважимо, що «Україна молода» першою із загальноукраїнських ЗМІ повідомила про відчай сільгоспвиробників у Великих Копанях, які ще 14 квітня тонами викидали на смітник або віддавали свиням городину, яку не могли продати через карантин.

 

Нині ж влада йде на поступки усьому малому бізнесу, намагаючись «зберегти обличчя» на фоні корупційних скандалів із рестораном «Велюр» нардепа Миколи Тищенка, який не закривався на карантин та із нібито гуманітарним вантажем, доставленим літаком «Мрія», який потім опинився у комерційному продажу.

 

Низка міст України - Черкаси, Дніпро, Мукачево, Івано-Франківськ тощо почали пом'якшувати карантин всупереч рішенню центральної влади, що викликало обурення президента Зеленського і керівництва силових структур. 

 

Спротив окремих керівників місцевого самоврядування корумпованому керівництву держави нардеп від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко влучно назвала "Парад велюрових суверенітетів".