У Почаєві планують ввести надзвичайний стан з 1 травня

08:18, 27.04.2020
У Почаєві планують ввести надзвичайний стан з 1 травня

Карантин, а згодом і надзвичайний стан планують ввести не лише у Почаєві, а й вусьому Кременецькому районі.

Керівництво Кременецького району на Тернопільщині серйозно розглядає введення надзвичайного стану в місті Почаїв вже за п’ять днів – з 1 травня. Причина: різкий спалах коронавірусу, який почався у Почаївській лаврі і поширився містом і районом.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомив голова Кременецької районної держадміністрації В'ячеслав Онишкевич.

 

За його словами, в районі спостерігається критичне зростання випадків COVID-19: за останню добу (з суботи на неділю) зафіксували 27 нових випадків хвороби, при цьому,  20 з них в місті Почаїв і в передмісті – селищі Старий Почаїв.

 

Таким чином, загалом станом на 26 квітня в Кременецькому районі було вже 110 підтверджених випадків захворювання, з них 77 у Почаєві.

 

Якщо за п'ять днів ситуація не зміниться, влада району звернеться до влади Тернопільської області з проханням ініціювати процедуру введення надзвичайного стану. Адже місцева влада не розуміє, як зупинити спалах, і не має для цього сил і засобів. Тоді як допомога з області і Києва не надходить.

 

Наразі ж у Кременецькому районі суттєво посилюють обмежувальні заходи, після того, як відповідне рішення ухвалили на позачерговому засіданні районної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в неділю.

 

«Окрім додаткових обмежувальних заходів на території міста Почаїв та Кременецького району, зважаючи на критичний ріст захворюваності на COVID-19 та протидії поширенню епідемії коронавірусу, вирішили максимально посилити заходи надзвичайної ситуації, а при позитивній динаміці протягом 5 днів звернутись до верхніх ешелонів влади щодо посилення дієвих карантинних заходів безпеки по відношенню до мешканців Кременецького району», - написав В'ячеслав Онишкевич у Facebook. 

 

Нагадаємо, що лише після Великодня, 21 квітня, Почаївську лавру закрили на карантин, а навколо міста Почаєва встановлено карантинно-пропускні пости поліції. Місто закрите для в’їзду і виїзду транспорту, довкола Почаєва встановлені чотири блокпости.

 

 

Як повідомляла «УМ», МОЗ України підозрювало й раніше, що в Почаївській лаврі — масове захворювання на коронавірус, але настоятель вперто відмовлявся від співпраці. 

 

Саме московське попівство тривалий час ігнорувало пандемію, аж доки на карантин не було закрито Києво-Печерську лавру, а також Іонінський і Голосіївський монастирі РПЦ у Києві.

 

Згодом на коронавірус захворів категоричний противник проголошення автокефалії Православної церкви України, митрополит Тернопільський і Кременецький РПЦ в Україні Сергій (в миру - Борис Генсіцький), якого нині лікують в Олександрівській лікарні у Києві.

 

Святогірська і Почаївська лаври нині також перебувають у користуванні українського підрозділу Російської православної церкви – УПЦ (МП). Ця релігійна організація стала єдиною в Україні, чільники якої закликали своїх вірян приходити на Великодні служби Божі, всупереч чинним обмеженням через поширення нового коронавірусу.

 

Духівництво РПЦ в Україні, яке господарює в Почаївській лаврі на Тернопільщині не побажало виконувати умови карантину: московське попівство просто відчинило ворота монастиря у Почаєві і пустило усіх бажаючих до головного храму, що спричинило скупчення вірян.

 

Поліція відкрила кримінальні провадження за фактами за фактами порушення санітарних правил і норм, як щодо Святогірської, так і щодо Почаївської лавр. Нині ж влада закрила на повний карантин ціле місто Почаїв саме через не свідомі дії ченців місцевої лаври. .