Митрополит РПЦ Сергій з Почаєва лікується від коронавірусу у Києві

21:18, 22.04.2020
Митрополит РПЦ Сергій з Почаєва лікується від коронавірусу у Києві

Митрополит Тернопільській і Кременецький Сергій є затятим противником української помісної церкви.

Категоричний і послідовний противник проголошення автокефалії Православної церкви України ще з початку 90-х років ХХ століття, митрополит Тернопільський і Кременецький РПЦ в Україні Сергій (в миру - Борис Генсіцький) заразився коронавірусом і госпіталізований до Олександрівської лікарні у Києві.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомив заступник начальника Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев під час засідання Тернопільського міського оперативного штабу із подолання надзвичайної ситуації у середу.

 

Київські колеги повідомили нас, що в Олександрівській лікарні лікують митрополита Сергія. Окрім того, хворобу уже підтвердили у чотирьох священників і диякона, які дотичні до Почаєва. Також коронавірус виявлено у священника, що має стосунок до Почаєва, та його дружини", - розповів пан Паничев.

 

За його словами, ситуація із поширенням COVID-19 на Тернопільщині залишається складною. Спостерігається спалах інфекції. Серед захворілих – 132 медики.

 

Станом на 22 квітня на Тернопільщині зафіксовано 471 хворий на CОVID-19, з них - 31 дитина, сім випадків – летальні.

 

Відеозапис засідання виклав на своїй сторінці у Facebook  мер Тернополя Сергій Надал.

 

Як повідомляла «УМ», МОЗ України підозрює, що в Почаївській лаврі — масове захворювання на коронавірус, але не може це підтвердити, тому що настоятель відмовляється від співпраці. До речі, Почаївська лавра перебуває у підпорядкуванні митрополита Сергія. 

 

Саме московське попівство тривалий час ігнорувало пандемію, аж доки на карантин не було закрито Києво-Печерську лавру, де на коронавірус вже захворіло понад 100 насельників. А також Іонінський і Голосіївський монастирі РПЦ у Києві.

 

Святогірська і Почаївська лаври нині також перебувають у користуванні українського підрозділу Російської православної церкви – УПЦ (МП). Ця релігійна організація стала єдиною в Україні, чільники якої закликали своїх вірян приходити на Великодні служби Божі, всупереч чинним обмеженням через поширення нового коронавірусу.

 

Духівництво РПЦ в Україні, яке господарює в Почаївській лаврі на Тернопільщині не побажало виконувати умови карантину: московське попівство просто відчинило ворота монастиря у Почаєві і пустило усіх бажаючих до головного храму, що спричинило скупчення вірян.

 

Поліція відкрила кримінальні провадження за фактами за фактами порушення санітарних правил і норм, як щодо Святогірської, так і щодо Почаївської лавр. Нині ж влада закрила на повний карантин ціле місто Почаїв саме через не свідомі дії ченців місцевої лаври. .

 

ДОВІДКА «УМ»

Митрополит Сергій (в миру Борис Наумович Генсіцький, народився 4 грудня1951 року в селі Долиняни Хотинського району Чернівецької області) — архієрей РПЦ в Україні (так званого Московського патріархату) з 1991 року, митрополит Тернопільський і Кременецький.

 

Відомий, як категоричний противник проголошення автокефалії Української православної церкви. Під час її розколу у 1992 році був одним з основних противників митрополита Філарета і одним з основних прибічників збереження єдності з Московським патріархатом.

 

У травні 1985 року був прийнятий до числа братії Успенської Почаївської лаври, де 6 грудня того ж року прийняв чернечий постриг.

 

28 серпня 1990 року архідиякон Сергій прийняв сан ієромонаха, був призначений благочинним Почаївської лаври. У лютому 1991 року зведений у сан архімандрита. Того ж року закінчив Московську духовну академію.

 

17 лютого 1991 року Сергій був висвячений на єпископа Тернопільського і Кременецького у Володимирському соборі Києва митрополитом Київським і всієї України Філаретом, архієпископом Житомирським і Овруцьким Іовом, Одеським та Ізмаїльським Лазарем.

 

А вже 22 січня 1992 року Сергій був одним з трьох архієреїв, які категорично не підписали Звернення до патріарха Московського, Священного Синоду і всіх архієреїв Російської православної церкви з проханням надати УПЦ автокефалію. Наступного дня Священним Синодом УПЦ Сергій був зміщений з кафедри і призначений вікарієм Київської митрополії, однак, це рішення не було виконане, як, втім, і не було скасоване.

 

28 липня 1998 року архієреями Московського патріархату зведений у сан архієпископа, 9 липня 2011 року — у сан митрополита.

 

Окрім церковних нагород РПЦ, Сергій є кавалером державної нагороди РФ – Ордену Дружби, яким його відзначив Путін влітку 2013 року.