У Києво-Печерській Лаврі вже понад 90 хворих і двоє померлих від COVID-19

17:16, 13.04.2020
У Києво-Печерській Лаврі вже понад 90 хворих і двоє померлих від COVID-19

Києво-Печерську лавру закриває на справжній карантин влада. (Фото з сайту Києво-Печерської лаври)

Епідемія коронавірусу шаленими темпами поширюється територією Києво-Печерської Лаври. І хоча монастир ще раніше оголосив про карантин, вочевидь, ці заходи були не дієвими, адже тут зафіксували 63 випадки інфікування коронавірусом лише протягом останньої доби!

 

Відтак, кількість ченців і паломників Лаври, в яких підтверджено коронавірус, перевищила вже 90 осіб.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомив мер Києва Віталій Кличко у понеділок.

 

«За минулу добу у столиці захворювання на коронавірус підтвердили в рекордної кількості киян – у 79 осіб. З них 63 випадки – в Києво-Печерській Лаврі», - зазначив міський голова столиці.

 

Кличко додав, що 13 квітня до Лаври направили мобільні рентгени та бригаду медиків для забору зразків для ПЛР-тестування, щоб «мати реальну карантину про вогнище захворювання». 

 

Мер також підкреслив, що Києво-Печерська лавра за рішенням комісії з надзвичайних ситуацій Києва закрита на карантин. За його дотриманням слідкуватимуть правоохоронці.

 

Отже виходить, що ченці не дуже ретельно дотримувалися раніше оголошеного у монастирі карантину?  Адже їхню самоізоляцію тепер контролюватиме столична влада і поліція. Це означає, що люди, які досі перебували на території святині (церковники, які там жили, і паломники), залишаться в лаврі на повній ізоляції. 

 

Наразі міська влада не знає, яка кількість людей перебуває на території Києво-Печерської лаври. Дізнатися точну кількість осіб і дослідити кількість хворих планують під час забору аналізів 13 квітня.

 

Інших людей, які захочуть потрапити до лаври напередодні Великодня, на територію не пустять. Для цього виставлять охорону з поліції, наголосив Віталій Кличко

 

За неофіційними даними, до Лаври протягом тижня все одно потрапляли сторонні люди, які проходили туди маловідомими стежками Печерських пагорбів. 

 

У Лаврі змушені були відреагувати на слова Кличка. У пресслужбі УПЦ МП, зокрема, підтвердили другу смерть від коронавірусу.

 

«Сьогодні у лікарні відійшов у вічність ще один монах Лаври, обставини смерті якого ще не повідомлялись», - йдеться у повідомленні.

 

І зазначають, що загальна кількість інфікованих коронавірусом насельників уточнюється, оскільки всі обстеження проводяться державними медичними установами.

 

«Від 5 квітня доступ вірян на територію Лаври повністю припинений. У корпусах регулярно проводиться дезінфекція. Всі ченці пройшли медичне обстеження та, за необхідності, отримують медичну допомогу. Декілька ченців знаходяться на стаціонарному лікуванні у лікарнях м. Києва», - лаконічно виправдовуються представники РПЦ в Україні.

 

У Лаврі не уточнили ім’я другого померлого від коронавірусу насельника. Утім, відомо, що це 47-річний ієродиякон Наум, який помер 12 квітня. 
 
 
Намісник Лаври митрополит Павло (Лебідь), в якого також діагностували коронавірус, усе ще перебуває у Олександрівській лікарні. 
 
 
Як повідомляла «УМ», першим помер у Києво-Печерській Лаврі 73-річний архімандрит Нектарій (в миру – Коваленко Олександр Андрійович).
 
 
Раніше архієреї РПЦ в Україні (в тому числі і митрополит Павло) за прикладом свого керівництва з Московського патріархату, усіляко ігнорували загрозу коронавірусу, закликали паству причащатися і заперечували саму можливість закрити храми на карантин.