Києво-Печерську лавру закрили і протестували братію на COVID-19

17:22, 05.04.2020
Києво-Печерську лавру закрили і протестували братію на COVID-19

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) із братією за кілька днів до карантину. (Фото з сайту Києво-Печерської лаври)

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) і вся братія монастиря пройшли тестування на коронавірус одразу після того, як територію обителі було закрито на карантин для вірян.

 

Чому один з найпомітніших ієрархів РПЦ в Україні так повівся, адже раніше саме представники Московського патріархату вперто відмовлялися закривати храми під час поширення пандемії? 

 

Наразі невідомо чи дійсно хтось з єпископів Лаври чи ченців захворів на коронавірус. Пресслужба РПЦ в Україні повідомляє лише, що результати тестування братії на коронавірус мають стати відомими найближчим часом.

 

Настоятель Лаври також пройшов ще й медичний огляд. Також усі приміщення монастиря обробили дезінфікуючими речовинами.

 

За неофіційними даними митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло нібито почуває себе зле через симптоми, які дуже вже нагадують симптоми коронавірусу. Утім, в Лаврі відмовляються коментувати інформацію про можливий позитивний результат тесту в намісника.

 

Показово, що раніше настоятель закликав вірян ходити до храмів, молитися, поститися, причащатися і не боятись коронавірусу. І запевнив, що не дозволить закрити Києво-Печерську лавру: "Ми будемо ходити хресними ходами, будемо цілодобово молитися".

 

Нині ж пресслужба монастиря лише повідомляє, що на період карантину богослужіння у Лаврі будуть проводити у закритому режимі без допуску до храмів парафіян і прочан  але з онлайн-трансляцією в інтернеті.

 

«Братія обителі продовжують підносити в храмах монастиря сугубі молитви «під час згубної пошесті», щодня молитися за тих, хто вже захворів на цю недугу, і за лікарів, які борються за життя наших співгромадян. Переконливе прохання всім прихожанам Лаври і всім православним християнам з розумінням поставитися до даного обмежувального заходу», - йдеться у повідомленні на сайті Лаври.

 

Ті християни, які бажають подати записки на поминання і пожертвування, можуть зробити це на відповідних сторінках офіційного сайту Лаври.

 

Сам Павло ще 31 березня брав участь у постригу монахів Лаври.

 

Як повідомляла "УМ", раніше патріарх Московський Кирило відмовлявся закривати храми РПЦ у Москві, попри карантин оголошений у столиці РФ. 

 

Днями патріарх Кирило на "Мерседесі" з мигалкою і кортежем поліції провіз вулицями Москви "чудотворну ікону" і молився про позбавлення від коронавірусу.