Новий Генплан Києва: зникли 9 тисяч га заповідних територій

21:12, 08.04.2020
Новий Генплан Києва: зникли 9 тисяч га заповідних територій

У проєкті Генплану Києва заплановане приховане урізання заповідних територій. (Фото з ФБ-сторінки Української природоохоронної групи)

Розробники нового Генплану столиці кудись поділи або навмисно «загубили» щонайменше 9 тисяч гектарів на мапі природно-заповідного фонду Києва. Тобто, швидше за все, саме на таку площу природних парків наклали оком забудовники.

 

Про це повідомляє «Україна молода», з посиланням на дані Української природоохоронної групи.  

 

Як стверджують експерти, у проєкті Генплану Києва заплановане приховане урізання заповідних територій. Якщо раніше вони виявили, що на мапі не вистачає половини заповідних територій міста, то вже подальше вивчення проекту Генплану виявило ще більші помилки або маніпуляції.

 

«Генплан не лише відображає існуючі території природно-заповідного фонду (з них у схемах Генплану не вистачає аж 9 тисяч гектарів). Документ також містить і розділ про проектовані заповідні території – ті, які лише планується створити у майбутньому», - наголошують природоохоронці.

 

Зокрема, «загубили» у Святошинсько-Біличанському відділенні національного природного парку «Голосіївський» (близько 6,5 тис. га) і парку «Юність». Крім того, під скорочення потрапила і значна частина заказника «Жуків острів» (близько 1,5 тис. га).

 

Зараз у Києві створено 190 об’єктів та територій природно-заповідного фонду, загальною площею близько 18 тис. га. Найбільшими з них є національний природний парк «Голосіївський», створений в 2007 році та розширений у 2013 році, що займає 11 тис. га; регіональний ландшафтний парк «Дніпровські острови» (близько 1,5 тис. га), та заказник «Острів Жуків» (більше 1,5 тис. га).

 

 

Учасники Української природоохоронної групи впевнені, що розробники Генерального плану не уточнили межі заповідних територій, які, за їхніми словами, з початку розробки плану, у 2008 році, змінювались 17 разів. При цьому загальна площа заповідників збільшилась вдвічі.

 

Наприклад, до створеного у 2007 році парку «Голосіївського», не включили Біличанський ліс, а до заказнику «Жуків острів», який на осінній сесії 2008 року розпаювали для 16 забудовників, не включили території, які Генеральна прокуратура повернула заказнику в 2012 році.

 

У Генплані є окремий розділ про розширення заповідних територій у майбутньому, про що також повідомляють в КМДА. Учасники Української природоохоронної групи проаналізували цей перелік і теж знайшли неточності.

 

На думку учасників групи, під виглядом створення нових заповідних територій планують скоротити площі вже чинних. Також заказник  «Жуків острів» та парк «Пуща Водиця» можуть отримати заповідний статус вдруге, а заказник «Острови Ольжин та Козачий» після включення його до складу Регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови» – втретє.