Справи Майдану: суд обрав запобіжні заходи для двох експосадовців-втікачів

14:10, 06.03.2020
Справи Майдану: суд обрав запобіжні заходи для двох експосадовців-втікачів

Печерський районний суд обрав запобіжні заходи для колишніх високопосадовців-втікачів – двох екскерівників правоохоронних органів, яких підозрюють у причетності до організації вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів проти мітингувальників у лютому 2014 року.

 

Про це повідомляєп ресслужба Офісу Генпрокурора.

 

"За клопотанням Офісу Генерального прокурора, Печерський районний суд 4 березня 2020 року обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою для колишніх високопосадовців – двох керівників правоохоронних органів. Їх підозрюють у причетності до організації вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів проти мітингувальників у лютому 2014 року", - йдеться у повідомленні.

 

Повідомляється, що колишні посадовці переховуються від слідства та суду за межами України, ймовірно, на території РФ, у зв’язку з чим оголошені у розшук.

 

"Такі рішення суду дозволять прокурорам розпочати процедуру екстрадиції підозрюваних та дадуть можливість застосувати процедури спеціального досудового рослідування і заочного засудження", - зазначається у повідомленні.

 

Як нагадує ОГП, у кримінальному провадженні від 23 червня 2017 року розслідуються обставини організації Януковичем перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронних органів.

 

Зокрема, перевищення влади колишнім керівництвом правоохоронних органів з метою перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, що призвело до масових жертв серед мітингувальників, в тому числі за фактами умисних вбивств та замахів на умисні вбивства учасників масових акцій протесту в центральній частині м. Києва та терористичного акту, вчинених з 18 по 20 лютого 2014 року.

 

Нагадаємо, колишній командувач Внутрішніх військ МВС України Станіслав Шуляк, який втік на територію Російської Федерації у 2014 році, заявляє, що і досі є не звільненим з органів внутрішніх справ України. Про це він заявив сьогодні в ході допиту в режимі відеоконференції з окупованого Сімферополя в Оболонському районному суді у справі про державну зраду експрезидента Віктора Януковича.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шуляк наказував стріляти у євромайданівців і радив Януковичу «миротворців» Путіна
 

Як повідомляла УМ, державне бюро розслідувань започаткувало щомісячні звіти про “справи Майдану”.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВЕНЕДІКТОВА ХОЧЕ СКАСУВАТИ АМНІСТІЮ ДЛЯ УЧАСНИКІВ РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТ

 

ДБР пропонує внести змінити у закони, щоб мати можливість покарати винних у вбивствах на Майдані, які втекли за кордон.

 

Як повідомляла УМ, тимчасова виконувачка обов'язків директора Державного бюро розслідувань Ірина Венедіктова запропонує нову структуру ДБР.

 

Адвокатка сімей Небесної сотні Євгенія Закревська голодувала проти зупинки справ Майдану через нерозглянуту парламентом поправку до законопроєкту про ДБР.

 

Раніше, директор Державного бюро розслідувань Роман Труба заперечив, що розслідування справ Майдану зупинено через відсутність норми в законодавстві про переведення слідчих Генпрокуратури до ДБР. Він зазначив, що ДБР поки не отримала від Генпрокуратури справи Майдану.

 

Пізніше комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради підтримав поправку до законодавства, яка дозволяє перехід із Генпрокуратури до Держбюро розслідувань без проходження конкурсу слідчих і прокурорів, причетних до розслідування справ щодо вбивств громадян під час подій Революції гідності.